Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Drinkwater- en watervoorziening

Het drinkwater binnen het bekken van de Gentse Kanalen wordt geleverd door 4 drinkwatermaatschappijen.

Het drinkwater binnen het bekken van de Gentse Kanalen wordt geleverd door 2 drinkwatermaatschappijen.

Bekken van de Gentse Kanalen - Kluizen (inlaten)

In de productiezone midwest van De Watergroep wordt 42% van het drinkwater uit eigen winningen gewonnen. Het productiecentrum van Kluizen vormt hierbij de belangrijkste winning voor De Watergroep aangezien deze 70% van het drinkwater uit eigen winningen in deze productiezone levert. Het drinkwaterproductiecentrum kan dagelijks tot 60.000 m³ drinkwater produceren. Het winningsgebied voor dit water omvat vnl. de stroomgebieden van de Avrijevaart-Brakeleiken-Burggravenstroom, en de Oude Kale-Meirebeek. Bijkomend kan ook het stroomgebied van de Poekebeek toegevoegd worden aan het afstroomgebied van het waterproductiecentrum Kluizen indien noodzakelijk. Ook water uit het Afleidingskanaal van de Leie kan via de hevel van Nevele overgepompt worden naar het waterwingebied. Ook water vanuit het Afleidingskanaal van de Leie kan doorgestuurd worden naar het drinkwaterproductiecentrum in Kluizen. Dit gebeurt via een hevelpomp op het Afleidingskanaal van de Leie te Nevele die water kan inlaten naar de Oude Kale. Het Eeklo’s Leiken, de Wagemakersstroom en de Kruisstraatwaterloop zijn mogelijke uitbreidingen. Naast oppervlaktewater wordt er ook grondwater behandeld in het waterproductiecentrum van Kluizen. Dit grondwater wordt opgepompt ter hoogte van de noordelijke dekzandrug (Lembeekse bossen te Lembeke en Oosteeklo). De Watergroep heeft ook nog andere waterproductiecentra die enkel grondwater behandelen tot drinkwater, zoals in Eeklo en Moerbeke. Daarnaast wordt er ook nog drinkwater aangevoerd vanuit Wallonië en Antwerpen.

Binnen het bekken van de Gentse kanalen capteert ook de Nederlandse drinkwatermaatschappij Evides oppervlaktewater. Er is een captatiepunt op de Isabellarigool die het water binnen de Isabellapolder en Zwartesluispolder (Assenede) verzamelt. Het water gaat naar de pompinstallatie Braakman in Zeeuws-Vlaanderen. Het water dat op de Isabellarigool gecapteerd wordt, dient in de eerste plaats voor de productie van industriewater, maar fungeert ook als nooddrinkwatervoorziening voor Zeeuws-Vlaanderen.

De drinkwaterproductie uit oppervlaktewater wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit van het ruw water. Bij verontreinigingen moet de inname naar de spaarbekkens stopgezet worden waardoor de waterbeschikbaarheid onder druk kan komen te staan.

Naast De Watergroep is ook Farys actief binnen het bekken van de Gentse Kanalen. Deze maatschappij verdeelt drinkwater maar produceert zelf geen water binnen het bekken van de Gentse Kanalen.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.