Overstromingen en wateroverlast
Overstromingen zijn een natuurlijk verschijnsel. Vooral tijdens de winterperiodes zorgt de verhoogde aanvoer van water ervoor dat waterlopen hun winterbedding aanspreken en dus buiten hun oevers treden. Dit zijn zogenaamde fluviale overstromingen. Overstromingen worden niet enkel veroorzaakt door overstroming vanuit de waterloop. Vooral in het geval van zomeronweders is het vaak afspoelend regenwater dat problemen veroorzaakt. Dit zijn de zogenaamde pluviale overstromingen. Tot slot kunnen de kustbekkens in extreme gevallen getroffen worden door grote dijkdoorbraken, wat voor kustoverstromingen kan zorgen.
Op www.waterinfo.be kunnen de overstromingsgevoelige gebieden worden geraadpleegd, evenals de overstromingsgevaarkaarten (beschrijven de fysische eigenschappen van de overstromingen zoals de overstromingscontouren, waterdieptes en stroomsnelheden) en de overstromingsrisicokaarten (brengen de gevolgen voor mens (sociale), ecologie, economie en cultureel erfgoed in kaart).
Waterschade beperken
Overstromingen kunnen niet altijd vermeden worden. De schade binnen de perken houden is dan uiterst belangrijk. Correct informeren is daarbij van cruciaal belang. Op de portaalsite www.waterinfo.be brengen de waterbeheerders al hun metingen en voorspellingen samen. Zo kunnen de nodige maatregelen getroffen worden om waterschade tot een minimum te beperken.
In het bekken van de Gentse Kanalen hebben zich in het verleden meermaals zware overstromingen voorgedaan. Door de bouw van dijken, stuwen, pompgemalen en verbindingswaterlopen is het watersysteem zo ingericht dat overstromingen zo veel als mogelijk vermeden kunnen worden. Ook aangelegde overstromingsgebieden en wachtbekkens (bv. op de Belselebeek te Belsele en de Poekebeek te Ruiselede) zorgen ervoor dat water bovenstrooms wordt vastgehouden zodat benedenstrooms wateroverlast vermeden kan worden.
Ondanks de verschillende maatregelen die al genomen zijn, wordt het bekken van de Gentse Kanalen nog regelmatig geconfronteerd met ernstige vormen van wateroverlast. Door de klimaatverandering zullen er in de toekomst nog vaker overstromingen optreden, ook in gebieden die nu nog geen problemen van wateroverlast kennen. De te verwachten impact van klimaatverandering op overstromingen kan bekeken worden op het klimaatportaal Vlaanderen.
'De herinrichting van de Oude zandwinningsputten te Lochristi en de nieuwe Westlede beschermt Lochristi en Oostakker'
De regio rond Oostakker en Lochristi kent een hoge verstedelingsgraad en vormt een economisch knooppunt. Omwille van het vlakke karakter van het gebied en de hoge verhardingsgraad is de regio gevoelig voor wateroverlast. Om aan dit probleem te verhelpen, sloegen de verschillende waterloopbeheerders en betrokken overheden de handen in elkaar. Onder coördinatie van bekkenbestuur van de Gentse Kanalen, met ondersteuning van het bekkensecretariaat worden maatregelen om wateroverlast in het gebied te vermijden verder uitgewerkt. Zo is er gestart met de aanleg van een nieuwe afwateringsweg richting Sifferdok en wordt er een waterbuffer voorzien bij de inrichting van de oude zandwinningsputten als vierde groenpool van stad Gent.