Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Overstromingsrisico

Bij een overstroming met grote kans (= T10) overstroomt in totaal ongeveer 4,5 % van de oppervlakte in het bekken van de Brugse Polders.

Bij een overstroming met grote kans (= T10) overstroomt in totaal ongeveer 4,5 % van de oppervlakte in het bekken van de Brugse Polders. Bij een overstroming met kleine kans stijgt dit tot ruim 20%. Deze grote uitbreiding is te wijten aan de overstromingen vanuit de zee ten gevolge van bressen die zich met kleine kans voordoen. Het bekken is vrij kwetsbaar voor kustoverstromingen in combinatie met fluviale en vooral pluviale wateroverlast. Het Masterplan Kustveiligheid, een goed bronbeleid en klimaatadaptatieplannen en hemelwater- en droogteplannen zijn dan ook van cruciaal belang. Per afstroomzone zijn de havengebieden (Oostende, Blankenberge, Zeebrugge), de Spuikom, het Boudewijnkanaal, de Zwinnevaart, de Blankenbergse Vaart - Noordede en het Leopoldkanaal het zwaarst getroffen.

Bekken van de Brugse Polders grafiek overstroombaar gebied per type overstroming en kansscenario

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.