Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

fysico-chemie

Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter in het Demerbekken

Demerbekken kaart beoordeling fysico-chemieNog geen 10% van de Vlaamse en lokale waterlichamen voldoen aan alle fysisch-chemische parameters in het Demerbekken. Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter die deze globale fysisch-chemische toestand bepaalt. Stikstof, geleidbaarheid en opgeloste zuurstof scoren merkelijk beter voor bijna alle waterlichamen. Maar zeker pH is slechts voor een beperkt aantal gevallen niet goed.

Vlaamse waterlichamen

Demerbekken grafiek fysico-chemische toestand Vlaamse oppervlaktewaterlichamenMangelbeek en Munsterbeek (beiden kempische beken) zijn de enige Vlaamse waterlichamen die voor alle parameters goed scoren. Daarnaast scoort Zwarte Beek goed voor 4 parameters, behalve voor fosfor. Zwarte Beek wordt wel uitzonderlijk op twee meetpunten bemonsterd. Het ene meetpunt scoorde wel goed voor alle paraters. Het andere nipt niet voor fosfor.

Daarnaast zijn er nog 12 andere Vlaamse waterlichamen die minstens goed scoren voor drie van de zes parameters. De Hulpe-Zwart Water (Winterbeek) scoort slecht omwille van de hoge geleidbaarheid ten gevolge van (vergunde) industriële lozingen. Het Vinne scoort sinds enkele jaren slecht owv het lage zuurstofgehalte. Hier zijn herstelmaatregelen lopende.

Lokale waterlichamen

Demerbekken grafiek fysico-chemische toestand lokale 1 oppervlaktewaterlichamenDe lokale waterlichamen variëren wat meer per parameter dan de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen.

Drie lokale oppervlaktewater-lichamen halen de norm: Kaatsbeek en de 2 bovenlopen van de Munsterbeek (Zutendaalbeek en Munsterbeek L1). Ook hier zijn het alle 3 kempische beken. Vier andere lokale waterlichamen scoren voor 4 parameters goed: Zwarte Beek L1, Steenlaak, Helderbeek Mangelbeek L1. Opnieuw telkens kempische beken. Een groot aantal waterlopen scoort voor minstens 2 of 3 parameters goed.

Opmerkelijk is ook dat bijna 20% van de lokale waterlichamen slecht scoort voor zuurstof. Terwijl dit voor de Vlaamse waterlichamen helemaal geen probleemparameter is. Het betreft steeds kleinere (lokale) waterlopen waar een grote hoeveelheid huishoudelijk afvalwater in terecht komt. Door de beperkte verdunning (droge zomers) scoren deze waterlichamen ook slecht voor fosfor.

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.