Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

evolutie ecologische toestand

Algemeen voor het Demerbekken stellen we t.o.v. de vorige plannen een verbetering van de ecologische toestand (van de Vlaamse waterlichamen) vast.

Algemeen voor het bekken stellen we t.o.v. de vorige plannen een verbetering van de ecologische toestand (van de Vlaamse waterlichamen) vast. Een aantal waterlichamen gaan erop vooruit, maar nog steeds haalt geen enkele de goede toestand.

De verbetering van de ecologische toestand doet zich voor onder een opschuiving van een slechte of ontoereikende beoordeling naar respectievelijk een ontoereikende of matige beoordeling. Vooral de biologische parameters MMIF (macro-invertebraten), macrofyten (waterplanten) en fytobenthos (microscopische algen die vastgehecht leven op bodem, oever, waterplanten…) zien we een verbeteren. Het visbestand is de slechtst scorende biologische parameter in heel het Demerbekken. Enkel de Winge scoort goed in het voorliggende SGBP.

Op niveau van de waterlopen zelf is de evolutie van de biologische parameters wel erg verschillend. De Begijnenbeek gaat vooruit voor drie biologische parameters. De Hulpe, Melsterbeek en Gete I gaan ook 2 biologische parameters vooruit. Daarnaast zijn er nog waterlichamen die voor één parameter verbeteren.  De Mangelbeek verbetert zelfs 3 klassen (van slecht naar goed) voor macrofyten.

Omgekeerd zijn er ook waterlichamen waar een biologische parameter verslechtert.

Demerbekken evolutie ecologische toestand

  

 

leeswijzer tabel

oppervlaktewaterlichamen met significante achteruitgang


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.