Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte beoordeling

In het Demerbekken zijn er enkele Vlaamse waterlichamen die voor enkele (maar niet voor alle) biologische parameters goed scoren.

Demerbekken kaart beoordeling ecologieVlaamse waterlichamen

In het Demerbekken zijn er enkele Vlaamse waterlichamen die voor enkele (maar niet voor alle) biologische parameters goed scoren. Zo haalt de Begijnebeek de norm voor macrofyten en macroinvertebraten, maar zijn vis, fytobenthos en de fysico-chemie nog niet goed. Demer I (thv Bilzen-Diepenbeek) en Munsterbeek scoren wel goed voor fytobenthos en macroinvertebraten, maar daar zijn de waterplanten de slechtste parameter. De Winge haalt de norm voor visbestand (als enige in het Demerbekken) en voor macroinvertebraten, maar hier zijn ook macrofyten en zeker fytobenthos nog niet goed. Velpe en Zwarte Beek score goed voor macrofyten, maar voor de overige parameters nog matig. Zeker Zwarte Beek scoort voor de overige parameters net niet goed. Een lichte vooruitgang zou hier de goede ecologische toestand betekenen. De Herk scoort voor alle biologische parameters matig. Mombeek scoort geleidelijk aan beter en beter, maar de beoordeling van het visbestand blijft nog ontoereikend. We wijzen er wel op dat deze beoordeling gebaseerd is op de meetdata van 2016-2018. Voor een aantal waterlichamen is er in 2019 nog verder verbetering vastgesteld.

Lokale waterlichamen

De lokale oppervlaktewaterlichamen met het beste waterleven zijn de Munsterbeek L1 en Velpe L1 met een matige score voor macrofyten, macroinvertebraten en visbestand. Nochtans zijn er enkele lokale waterlichamen die wel een goede beoordeling krijgen voor macroinvertebraten (Zwarte Beek L1, Zonderikbeek, Slangbeek, Steenlaak) maar voor macrofyten of visbestand dan weer ontoereikend of zelfs slecht scoren. Opvallend is ook de sterke vooruitgang van Winterbeek L1 voor macroinvertebraten tot een goede beoordeling dankzij de gewijzigde industriële lozingssituatie thv Tessenderlo. Voor vis scoren er geen lokale waterlichamen goed, maar Zwarte Beek L1 (met voorkomen van beekprik) en Helderbeek L1 scoren wel dicht bij de norm (98% van de norm). Sommige lokale waterlichamen scoren nog voor meer dan 1 parameter slecht. Zo is de boordeling voor visbestand en macrofyten van Mombeek L1 en Melsterbeek L1 beiden slecht. Tegelijkertijd scoren beide lokale waterlichamen tov vorige rapportering veel beter voor macroinvertebraten: EKC van 0.65! Dit suggereert dat door recente rioleringsinspanningen macroinvertebraten sneller verbeteren, maar andere vormen van waterleven zich trager aanpassen. Ook Molenbeek (Sint-Truiden) en Winge L1 scoren slecht of ontoereikend voor de biologische parameters.

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.