Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Toerisme en recreatie

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit.

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit. Bovendien heeft wie regelmatig in contact komt met groen en water minder last van stress, beweegt meer en kan zicht beter concentreren.

Bovenscheldebekken - recreatieWater is een belangrijke trekpleister. Dat zien we, zeker in de zomer, aan de recreatieve vaart op de bevaarbare waterlopen en ter hoogte van de jachthavens.

Recreatievaart (gemotoriseerd) vindt op alle bevaarbare waterlopen plaats, ook op het Spierekanaal dat in 2012 weer bevaarbaar werd gemaakt voor de recreatieve toervaart gezien de vele antieke sluizen op Frans grondgebied.Bovenscheldebekken - snelvaartzone Boven-Schelde

Kano- en kajakvaart en roeisport vindt in zeer geringe mate plaats in het bekken (enkel op het kanaal Bossuit-Kortrijk). Snelvaart met speedboten, waterski, jetski is toegelaten op de grote delen van de Boven-Schelde (van 2 km afwaarts de sluis Kerkhove tot 5 km afwaarts; Lotharingenbrug tot 500 meter opwaarts de sluis in Asper; Gaverebrug tot Zwijnaarde B4; monding kanaal van Bossuit naar Kortrijk tot afwaarts brug Avelgem-Escanaffles) en op een klein deel van het kanaal Bossuit-Kortrijk (Vanaf 200 meter afwaarts de sluis in Bossuit tot aan de brug in Moen).

Er zijn in het bekken geen recreatievijvers waar gezwommen kan worden. De vroegere Integra-vijver, nu Watervlak van Eke (waterski en andere watersporten) te Eke-Nazareth en de Donkvijver (enkel zachte waterrecreatie) in Oudenaarde zijn de enige stilstaande wateren die belangrijk zijn voor waterrecreatie.

Wandelen en fietsen gebeurt veelvuldig op de trekwegen langs waterwegen en langs de “Cols” van de Vlaamse Ardennen.

Tijdens lange droge en warme perioden kunnen blauwalgen (cyanobacteriën) in het water voorkomen die in sommige gevallen giftige stoffen vrij geven. Op dat moment zijn zwemmen en andere recreatieactiviteiten in de getroffen recreatievijvers of waterlopen niet meer toegestaan wanneer de aanwezigheid van giftige stoffen werd aangetoond.

De Zwalmbeek, de Maarkebeek, het kanaal Bossuit-Kortrijk en de meeste oude Scheldemeanders (De Sterre, Blarewater, Elsegem, Het Veer, Kriephoek,..) zijn de belangrijkste openbare viswateren. Daarnaast wordt er gevist op enkele kleinere  viswateren zoals de Donkvijver te Oudenaarde, Rijdtmeersen te Brakel. Baars, brasem, blankvoorn, karper, paling, snoek en blei zijn de meest gevangen soorten. Voor de Zwalm geldt een totaal meeneemverbod.

Beschermde gebieden zwemwater

In uitvoering van de Zwemwaterrichtlijn worden de zwemwaters jaarlijks aangeduid (via ministerieel besluit).

Meer informatie over zwemwater kan u raadplegen via de website van VMM.

De actuele waterkwaliteit van het zwem- en recreatiewater is te raadplegen via www.kwaliteitzwemwater.be.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.