Landbouw
Binnen het Bovenscheldebekken is landbouw een belangrijke ruimtegebruiker.
De totale oppervlakte in gebruik voor land- en tuinbouwdoeleinden bedraagt 351 km² (61% van de bekkenoppervlakte). Hiermee situeert het Bovenscheldebekken zich boven het gemiddelde van de andere bekkens.
Het Bovenscheldebekken telt het minst aantal landbouwbedrijven ten opzichte van de overige bekkens in Vlaanderen (1528).
Beschouwen we het type van landbouwbedrijven dan zien we dat het aandeel akker- en tuinbouwbedrijven sterk overweegt op het aandeel graasdieren en op het aandeel gemengde bedrijven.
In de Vlaamse Ardennen zien we dat in de riviervalleien eerder graslanden gelegen zijn, op de hellingen en voornamelijk de kouters wordt aan akkerbouw gedaan.
Op basis van gegevens van 2016 telt het bekken 62.000 grootvee-eenheden (GVE). De deelsector runderen maakt hier het grootste deel van uit (ongeveer 63% van de GVE). De deelsector varkens bedraagt 23% (14.000). Opvallend is dat er in het bekken rond de 2.000 paarden aanwezig zijn. (Recente gegevens kan u hier raadplegen).
De sector landbouw draagt in grote mate bij aan de hoge belasting van de waterlopen met nutriënten (stikstof en fosfor) en pesticiden. Enerzijds door diffuse afspoeling en (historische) uitloging van landbouwpercelen. Door erosie komen samen met de vruchtbare grond ook nutriënten en pesticiden in onder meer de Zwalm en zijlopen, Maarkebeek en zijlopen en verschillende andere beken met een groot verval (zie ook hoofdstuk Erosie). Anderzijds veroorzaken ook puntlozingen van mest- en erfsappen en pesticiden een verontreiniging in onder meer de Peerdestokbeek, Wijlegemsebeek, Dorenbosbeek, Passemarebeek, Marie-Borrebeek, Broekbeek.
In de valleigebieden van Zwalm, Maarkebeek, Volkaartbeek, Kasterbeek, Wallebeek en op andere laaggelegen gronden komen vooral weilanden voor. Dit zijn ook vaak de gebieden die jaarlijks in de winter overstromen.
Water is de belangrijkste grondstof voor de teelt van gewassen of voor de veeteelt. De sector landbouw is een grote verbruiker van water in het bekken. In lange droge perioden is de vraag naar water echter groter dan het aanbod.
Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.