Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Drinkwater- en watervoorziening

In het Bovenscheldebekken zijn er 2 drinkwatermaatschappijen actief.

In het Bovenscheldebekken zijn er 2 drinkwatermaatschappijen actief.

Bovenscheldebekken - Scheldemeersen drinkwater AvelgemDe Watergroep staat in voor de distributie van drinkwater in het West-Vlaamse deel van het bekken en beheert grondwater- en oppervlaktewaterwinningen in het bekken. De Watergroep bevoorraadt een groot deel van West-Vlaanderen met water gewonnen in het Bovenscheldebekken.

Uit een aantal diepe putten in Spiere-Helkijn en Kooigem en ondiepe lagen   in Waarmaarde-Kerkhove-Avelgem wordt grondwater opgepompt.  

Ter hoogte van Bossuit wordt Scheldewater overgepompt in het kanaal Bossuit-Kortrijk, dat de bron vormt voor de oppervlaktewaterwinning via de recreatievijvers de Gavers van het waterproductiecentrum in Stasegem-Harelbeke (beide in het Leiebekken). De kwaliteit van het opgepompte Scheldewater wordt mede bepaald door de kwaliteit van de Spierebeken (zij het in mindere mate) die 400 meter stroomopwaarts het captatiepunt in Bossuit in de Schelde uitmonden. Dankzij de lange verblijftijd van het water in het pand van het kanaal wordt het water verder gezuiverd voor het wordt binnengetrokken in het Waterproductiecentrum.

De TMVW staat voornamelijk in voor de distributie van drinkwater in het Oost-Vlaamse deel van het bekken, ze produceert maar voor een klein deel eigen drinkwater (14%) in het Bovenscheldebekken.

De TMVW heeft eigen winningen buiten het bekken (10 winningen in Wallonië), nl. in de diepe grondwaterlagen in Henegouwen. Daarnaast beheert de stad Ronse een grondwaterwinning. Deze heeft putten op Vlaams en Waals grondgebied. Dit water wordt volledig in Ronse gebruikt. Farys/TMVW verdeelt ook dit drinkwater.

Daarnaast beschikt het in Oudenaarde centrum over de diepe grondwaterwinning van de Waterdienst Oudenaarde, nu opgenomen binnen Farys/TMVW. Daarnaast voeren een aantal bronnen vanuit Volkegem ondiep grondwater gravitair aan. Op termijn kan er nog oppervlaktewaterwinning toegevoegd worden o.m. gevoed door de Volkaartbeek, met de Donkvijver en twee retentiebekkens als buffer. Voorlopig is de waterkwaliteit van de Volkaartbeek echter te slecht. Wel worden al een aantal bedrijven voorzien van oppervlaktewater als proceswater.

De IMWV werd eveneens opgenomen binnen de TMWV en was actief binnen het Bovenscheldebekken in de gemeenten Kluisbergen, Wortegem-Petegem, Oudenaarde en Gavere.

 


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.