fysico-chemie
Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de meest problematische fysico-chemische parameter. Slechts een derde van de Vlaamse waterlichamen en amper een vijfde van de lokale waterlichamen voldoen voor fosfor. Stikstof, geleidbaarheid en pH scoren dan weer heel wat beter, met telkens minstens 75% van alle waterlichamen (Vlaams en lokaal 1ste orde samen) die goed of zeer goed scoren.
Vlaamse waterlichamen
Ongeveer driekwart van de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen scoort goed tot zeer goed voor alle parameters behalve fosfor. Omwille van het 'one out all out'-principe scoort enkel de bovenstroomse Kleine Nete goed voor fysico-chemie. Ondanks de inwerkingtreding van de nieuwe lozingsvergunning van Tessenderlo Group/Vynova (sinds 2014), waardoor de zoutvrachten met 90% gedaald zijn, scoort de Grote Laak nog steeds slecht voor geleidbaarheid. De Getijdenetes en de Desselse Zandputten scoren dan weer slecht voor fosfor resp. stikstof.
Lokale waterlichamen
De lokale oppervlaktewaterlichamen variëren wat meer per parameter dan de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen. Ook hier scoren telkens minstens driekwart van de 40 waterlopen goed tot zeer goed voor pH, totaal stikstof en geleidbaarheid. Opmerkelijk is wel dat voor bijna twee derde van de waterlopen opgeloste zuurstof nog een probleem is. Voor een (beperkt) aantal waterlopen zou dit te wijten kunnen zijn aan lage debieten of zelfs (tijdelijke) droogstand. 6 lokale waterlichamen scoren goed voor fysico-chemie: Molenbeek-Bollaak, Daelemansloop, Kleine Nete, Looijends Neetje, Wamp en Desselse Nete. Niet minder dan 9 waterlopen zijn ronduit slecht: Aa – Nattenloop, Itterbeek, Millegemloop, Gestelbeek, Goorbosbeek, Steenkesbeek, Goorloop, Grote Laak en Scherpenbergloop.
Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.