Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Berwijn

De oorsprong van de Berwijn is gelegen in Wallonië, in de gemeente Aubel. In Moelingen steekt de rivier de grens over en na een traject van ongeveer 5 km mondt de Berwijn uit in de Maas.

De oorsprong van de Berwijn is gelegen in Wallonië, in de gemeente Aubel. In Moelingen steekt de rivier de grens over en na een traject van ongeveer 5 km mondt de Berwijn uit in de Maas.

Maasbekken - BerwijnDe Berwijn (=speerpuntgebied type 2) scoort ontoereikend op vlak van de waterkwaliteit, voornamelijk ten gevolge van nutriënten in de waterkolom, die op hun beurt kunnen leiden tot een te hoge zuurstofverzadiging. Door de snelle stroming en het dynamisch karakter van de Berwijn komen er geen te lage zuustofconcentraties voor. Door het kleine afstroomgebied van de Berwijn in Vlaanderen is de waterkwaliteit ervan sterk afhankelijk van het inkomende water uit Wallonië. In Vlaanderen kunnen daarom ook maar een beperkt aantal maatregelen genomen worden (binnen landbouw en sanering huishoudelijk afvalwater). De effecten van deze inspanningen zullen eerder beperkt zijn t.o.v. de inkomende vuilvracht. In het Waals gewest zijn saneringsprojecten van huishoudelijk afvalwater en erosieprojecten nog gepland en is verdere verbetering van de Berwijn op termijn te verwachten. Het is noodzakelijk dat Wallonië hieraan de nodige prioriteit geeft voor het halen van waterkwalteitsdoelen in Vlaanderen. Een grensoverschrijdende afstemming m.b.t. de KRW doelstellingen is essentieel.

Op het vlak van waterkwantiteit is het terugdringen van het overstromingsrisico in Moelingen een prioritair project in het Maasbekken. Dit zal gebeurt nu door enerzijds bijkomende waterberging binnen de (winter)bedding en anderzijds via de uitrol van individuele bescherming van huizen.

Het vergroten van de winterbedding bevordert een natuurlijk peilregime. Gezien het beperkte traject van de Berwijn in Vlaanderen, blijft ook dit een aandachtspunt in het grensoverschrijdend overleg, nl. het nemen van bijkomende maatregelen in Wallonië tegen de overstromingen.

De structuurkwaliteit van de Berwijn is behoorlijk. Enkel in functie van vismigratie zijn verbeteringen nodig.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_134 - BERWIJN.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.