Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Beschermde gebieden drinkwater

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater (en grondwater) verzekerd blijft in de zones waarin de watermaat­schappijen water oppompen voor de productie van drinkwater, zijn het afstroomgebied van het kanaal Kortrijk-Bossuit en De Gavers aangeduid als beschermd gebied voor het onttrekken van oppervlaktewater in functie van drinkwater.

Leiebekken kaart beschermde gebieden drinkwater

De beschermde gebieden voor de productie van drinkwater, met name de onttrekkingsgebieden oppervlaktewaterinning en grondwaterwinning en de beschermingszones grondwater (I, II, III, waterwingebieden), zorgen ervoor dat de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater verzekerd blijft in de gebieden waarin de watermaat­schappijen water oppompen voor de productie van drinkwater.

In het Leiebekken zijn de afstroomgebieden van het kanaal Kortrijk-Bossuit en De Gavers als onttrekkingsgebied opgenomen in het register van  beschermde gebieden voor het onttrekken van oppervlaktewater in functie van drinkwater. Het kanaal Kortrijk-Bossuit wordt gevoed met water uit de Schelde dat in Bossuit overgepompt wordt. Om een goede waterkwaliteit te garanderen monden geen waterlopen uit in het kanaal. Enkele waterlopen, zoals de Keibeek en de Pluimbeek, sifoneren onder het kanaal en stromen naar de Gaverbeek. Hierdoor is de oppervlaktewaterwinning afhankelijk van de toevoer vanuit Frankrijk.

Ook water vanuit het Afleidingskanaal van de Leie kan doorgestuurd worden naar het drinkwaterproductiecentrum in Kluizen. Dit gebeurt in het bekken van de Gentse Kanalen via een hevelpomp op het Afleidingskanaal van de Leie te Nevele die water kan inlaten naar de Oude Kale.  

   

overzicht beschermde gebieden drinkwater

 

Voor het wetgevend kader en de methodiek van afbakening, zie stroomgebiedniveau.

Voor informatie over de grondwaterwinningen, zie grondwatersysteem­specifieke delen.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.