Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Toerisme en recreatie

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit.

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit. Bovendien heeft wie regelmatig in contact komt met groen en water minder last van stress, beweegt meer en kan zicht beter concentreren.

Leiebekken - toerisme LeieboordenWater is een belangrijke trekpleister in het Leiebekken. Wandel- en fietsrecreatie is sterk aanwezig in het bekken. Waterlopen en valleigebieden zijn ruimtelijk structurerend en vormen mee het netwerk van routes en knooppunten. Zo staan de Leie, de kanalen en de zijwaterlopen centraal in het wandelnetwerk Leiestreek en de fietsroutes zoals de Mandeldalfietsroute, de Goedendagfietsroute, de Leiestreekfietsroute en de Gaverbeekroute.

Leiebekken - toerisme fietsenEr zijn veel jachthavens in het Leiebekken: op de Toeristische Leie in Gent, Sint-Martens-Latem, Drongen en Deinze, op het kanaal Roeselare-Leie in Izegem en Ingelmunster, op de Leie in Kuurne, Zulte, Wervik, Waregem en Kortrijk. Pleziervaart is toegestaan op de Toeristische Leie tussen Deinze en Gent, op de Leie tussen Deinze en Wervik en op het kanaal Roeselare-Leie tussen Wielsbeke en Roeselare.

Op het kanaal Roeselare-Leie, de Toeristische Leie en het kanaal Bossuit-Kortrijk wordt aan kajakken en kanovaren gedaan. Op De Gavers in Harelbeke is zeilen en surfen mogelijk.

In het Leiebekken is openluchtzwemmen toegestaan in recreatievijver De Gavers in Harelbeke en in het kanaal Kortrijk-Bossuit.

Tijdens lange droge en warme perioden kunnen blauwalgen (cyanobacteriën) in het water voorkomen die in sommige gevallen giftige stoffen vrij geven. Op dat moment zijn zwemmen en andere recreatieactiviteiten in de getroffen recreatievijvers of waterlopen niet meer toegestaan wanneer de aanwezigheid van giftige stoffen werd aangetoond. Op het kanaal Roeselare-Leie werden in het verleden regelmatig blauwalgen aangetroffen waardoor er een tijdelijk verbod op waterrecreatie van kracht was.

De hengelsport concentreert zich vooral op de grote kanalen, de Leie en oude Leiemeanders. Daarnaast is het eveneens mogelijk op onder andere Bergelenput in Gullegem, het Grote Bassin in Roeselare, De Gavers in Harebeke en 't Veld in Ardooie. De meest beviste vissoorten zijn baars, blankvoorn, brasem, rietvoorn en snoek.

Beschermde gebieden zwemwater

In uitvoering van de Zwemwaterrichtlijn worden de zwemwaters jaarlijks aangeduid (via ministerieel besluit).

Meer informatie over zwemwater kan u raadplegen via de website van VMM.

De actuele waterkwaliteit van het zwem- en recreatiewater is te raadplegen via www.kwaliteitzwemwater.be.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.