Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat trekt verder mee het Integraal Project (SIGMA) Demervallei, dat het in de vorige planperiode werd opgestart.

Het bekkensecretariaat trekt verder mee het Integraal Project (SIGMA) Demervallei, dat het in de vorige planperiode werd opgestart. Het integraal project realiseert, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor het afstroomgebied van Demer VI en Demer VII.  We streven naar de goede toestand van de waterlopen door inspanningen op het vlak van riolering, erosiebestrijding en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en treffen andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledig afstroomgebied. De scope van het integraal project omvat oa. riolering, erosie, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie,  biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging. Het integraal project begeleidt hierbij zowel de acties uit het actieprogramma (link actieprogramma) als (ondermeer) volgende specifieke aandachtspunten en deelacties:

Inzake WATERKWALITEIT

(1) aanduiden en uitvoeren van de nodige acties inzake riolering, overstorten en afkoppeling om de goede toestand te bereiken in de waterlichamen

(2) Oplossen van puntlozingen en verdrogingsknelpunten rond Demerbroeken en Vorsdonkbroek;

(3) Handhaving verdroging en watervervuiling in gebieden als Melkbroek (Testelt), Kruisbos (Averbode) en Wouwerhoeve (Langdorp). 

Inzake WATERKWANTITEIT (droogte & wateroverlast, herstel hydrologisch systeem, aansluiten meanders)

(4) Deelproject Vinkenberg Diest & Scherpenheuvel-Zichem (Veiligheid – wetland) (meander al uitgevoerd)

(5) Deelproject Demerbroeken Diest & Scherpenheuvel-Zichem (Wetland - Veiligheid)

(6) Deelproject Laarbeek-Motte Scherpenheuvel-Zichem & Aarschot (Wetland - Veiligheid)

(7) Deelproject Demermeanders Aarschot-Rotselaar (Veiligheid - wetland)

(8) Deelproject Amerbeemd Betekom Wetland  (Reserve veiligheid)

(9) Deelproject Testelt-Langdorp Scherpenheuvel-Zichem & Aarschot (Veiligheid - winterbed)

(10) remediëren te diepe bedding van lokale beken en slotenstelsels (Leibeek Rotselaar), Weerderlaak ( Aarschot), Laarbeek en Leydsgracht  Scherpenheuvel-Zichem)

(11) Aanpakken problematiek uitdeinende verdroging Rillaar  (waterwinning Schoonhoven (Aarschot). 

Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE (zie ook waterkwantiteit)

(12) waterberging, herstel relatie Demer met haar vallei; aantakken meanders; vernatuurlijken oevers; structuurherstel; herstel grondwatertafel vallei door maatregelen op de Demer zelf

(13) herstel grondwaterpeil en inrichting vallei ifv de natuurdoelen voor habitats en soorten

(14) Plan van aanpak voor optimaal peilbeheer waterlopen 1e, 2e en 3e categorie in de Demervallei tussen Diest en Werchter, ifv de natuurdoelen voor habitats en soorten

(15) Uitvoering SBP Grote modderkruiper voor het Demerbekken

(16) Opmaak/uitvoering actieplan Drijvende waterweegbree in SBZ Demervallei 

(17) Uitwerken en uitvoeren gezamenlijke aanpak voor sanering waterbodem & oeverzones  Winterbeek & Grote Leigracht te Zichem.

  

Het integraal project wordt, zoals bepaald in de beslissing van de Vlaamse  Regering over de  'integrale visie voor de Demervallei en Laak van Diest tot Werchter', 2016 , getrokken door  een Interbestuurlijk Overleg, samengesteld uit de lokale partners vanuit het Bekkenbestuur (Bekkenbestuur, Vlaamse Overheid, Provincie Vlaams Brabant, Gemeentebesturen en Regionaal Landschap Noord-Hageland) en creëert draagvlak voor integraal waterbeleid in het gebied. Participanten in het project zijn alle betrokken waterbeheerders (VMM, provincie Vlaams Brabant, Watering De Molenbeek, Watering De Motbeek), gemeentebesturen (Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge voor de Winge, Bekkevoort en stad Diest voor de Begijnenbeek, stad Aarschot voor de Grote Motte),  Vlaamse administraties (VMM, VLM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving), rioolbeheerders (Aquafin en Fluvius), het middenveld (boerenbond, natuurpunt) en het Regionaal Landschap Noord-Hageland. Het merendeel van de realisaties op het terrein komen op het conto van de Vlaamse Waterweg en ANB.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.