Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

fysico-chemie

Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is in het bekken van de Gentse Kanalen fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter.

Bekken van de Gentse Kanalen kaart beoordeling fysico-chemieZowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter. Minder dan 5% (d.i. 1 Vlaams waterlichaam, nl. de spaarbekkens van Kluizen) en geen enkel van de lokale waterlichamen voldoen voor fosfor. Stikstof en pH scoren dan weer heel wat beter.

Vlaamse waterlichamen

Bekken van de Gentse Kanalen grafiek fysico-chemische toestand Vlaamse oppervlaktewaterlichamenOngeveer 30% van de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen scoort goed voor alle parameters behalve fosfor. Omwille van het 'one-out all-out'-principe scoort enkel de Avrijevaart/Sleidingsvaardeken matig voor fysico-chemie. Al de anderen scoren ontoereikend tot slecht.

Lokale waterlichamen

Bekken van de Gentse Kanalen grafiek fysico-chemische toestand lokale 1 oppervlaktewaterlichamenVoor de lokale oppervlaktewaterlichamen zien we gelijkaardige situatie als voor de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen. De parameters pH en totaal stikstof scoren vrij goed; fosfor is opnieuw bepalend voor de globale score. Opmerkelijk is wel dat voor meer dan 80% opgeloste zuurstof nog een probleem is. Onder meer de Poekebeek scoort ronduit slecht.

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.