Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

evolutie ecologische toestand

Algemeen voor het bekken van de Gentse Kanalen stellen we t.o.v. de vorige plannen een verbetering van de ecologische toestand/potentieel vast (van de Vlaamse waterlichamen).

Algemeen voor het bekken stellen we t.o.v. de vorige plannen een verbetering van de ecologische toestand/potentieel vast (van de Vlaamse waterlichamen). Een aantal waterlichamen gaan erop vooruit, maar nog steeds haalt geen enkel waterlichaam de goede toestand. Globaal gezien wordt een verbetering opgemerkt bij alle biologische parameters.

Op niveau van de waterlopen zelf is de evolutie van de biologische parameters erg verschillend. De Poekebeek blijft een ontoereikende ecologische beoordeling krijgen. De Oude Kale gaat erop vooruit van ontoereikend naar matig, een stijging wordt hierbij opgemerkt voor de deelparameter vis. De Merebeek en Isabellawatering blijven ontoereikend. De Lieve-Brakeleiken gaan 1 klasse achteruit (van matig naar ontoereikend) maar de achteruitgang komt niet voor alle biologische parameters tot uiting. Voor dit waterlichaam gaat fytobenthos er significant op vooruit, maar zowel macrofyten, macro-invertebraten als vis krijgen eenzelfde of een minder goede beoordeling in SGBP3 t.o.v. SGBP2. De Avrijevaart gaat vooruit van ontoereikend naar matig. Voornamelijk door een verbetering van zowel fytobenthos als macrofyten. De achteruitgang van de ecologie van de Zwartesluisbeek komt voornamelijk door een sterke achteruitgang van fytoplankton. De ecologie van de Moervaart blijft ontoereikend, sommige biologische parameters gaan erop vooruit (macrofyten en een lichte verbetering voor macro-invertebraten) en sommige gaan achteruit (fytoplankton en in mindere mate fytobenthos) of krijgen eenzelfde beoordeling (vis). Ook de Zuidlede blijft ontoereikend, het visbestand gaat hier licht vooruit, fytobenthos gaat achteruit en macrofyten en macro-invertebraten blijven gelijk. De Nieuwe Kale gaat van ontoereikend naar matig, een lichte vooruitgang wordt opgemerkt bij alle biologische parameters. De Gentse Binnenwateren gaan van ontoereikend naar matig, fytobenthos gaat er op vooruit en ook het visbestand kent een lichte verbetering. Fytoplankton gaan er licht op achteruit en de toestand van macro-invertebraten blijft gelijk. De ecologische beoordeling van de Zwartesluisbeek blijft als enige Vlaams waterlichaam in het bekken van de Gentse Kanalen slecht. Ook bij de overige waterlichamen is het beeld divers.

 

Bekken van de Gentse evolutie ecologische toestand

 

leeswijzer tabel

oppervlaktewaterlichamen met significante achteruitgang


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.