Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte beoordeling

In het bekken van de Gentse Kanalen zijn er 8 Vlaamse waterlichamen die de matige toestand halen. Het gaat hier om het Afleidingskanaal van de Leie, de Avrijevaart en Sleidingsvaardeken, de Oude en Nieuwe Kale, de Merebeek + Borisgracht + Lieve, de Isabellawetering, het kanaal Gent-Oostende I + Coupure + Verbindingskanaal alsook de Gentse Binnenwateren.

Bekken van de Gentse Kanalen kaart beoordeling ecologieVlaamse waterlichamen

In het bekken van de Gentse Kanalen zijn er 8 Vlaamse waterlichamen die de matige toestand halen. Het gaat hier om het Afleidingskanaal van de Leie, de Avrijevaart en Sleidingsvaardeken, de Oude en Nieuwe Kale, de Merebeek + Borisgracht + Lieve, de Isabellawetering, het kanaal Gent-Oostende I + Coupure + Verbindingskanaal alsook de Gentse Binnenwateren. Voor fytobenthos en macro-invertebraten is de beoordeling meestal zelfs goed. Qua fysicochemie scoren alle Vlaamse waterlichamen matig. De Zwartesluisbeek is het slechtst scorende Vlaamse waterlichaam, met voor vis een slechte beoordeling. De impact van de ongezuiverde huishoudelijke lozingen van het centrum van Assenede komt hier duidelijk naar voor. 13 van de 19 Vlaamse waterlichamen scoort ontoereikend op hydromorfologie.

Lokale waterlichamen

Het enige lokale oppervlaktewaterlichaam dat matig scoort is de Langelede. Deze waterloop scoort goed voor macro-invertebraten, maar de totale ecologische toestand blijft matig. Alle andere lokale waterlichamen scoren ontoereikend (11) tot slecht (5). Het gaat hier onder andere over de Poekebeek, de Zwartesluisbeek, de Oostpolderkreek en Boerekreek, de Wantebeek, de Burggravenstroom, de Isabellastroom en de Watergang van de Moerbekepolder.  De score voor vissen is veelal slecht. Opvallend is ook dat de fysicochemie voor alle lokale waterlichamen matig wordt beoordeeld. Net zoals bij de Vlaamse waterlichamen is ook hier de hydromorfologie voor 8 lokale waterlichamen ontoereikend.

  

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.