Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het gebieds- en thematisch overleg (GTO) Paulusvaart werd door het bekkensecretariaat Brugse Polders opgestart in 2015 met focus op de waterkwaliteit van de Paulusvaart.

Raamakkoord Zwin en landinrichtingsproject Zwinpolders

In opdracht van de gouverneur heeft de VLM in 2014 een raamakkoord afgesloten met een aantal partners (VMM, ANB, MDK, PWVL, Oostkustpolder en Knokke-Heist) over het waterbeheer in een deel van de Oostkustpolder voor het duurzaam behoud en de uitbreiding van het Zwin als natuurlijk intertijdengebied. De uitvoering wordt gecoördineerd via de instelling van een landinrichtingsproject Zwinpolders dat door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd. De planbegeleidingsgroep waar ook het bekkensecretariaat in participeert, is onder voorzitterschap van de gouverneur, haar werking gestart in 2016.

Het landinrichtingsplan van de Nieuwe Watergang  zit in de eindfase en er werd een verbinding tussen de Isabellavaart en het nieuwe pompgemaal aan het Zwin gerealiseerd. Hierdoor is het nu mogelijk om bij periodes van hoge neerslag, extra water richting zee te sturen en om verzilting van de Zwinomgeving tegen te gaan. Bijkomend zal nog een bredere doorstroming van de Nieuwe Watergang in het Hazegrasfort gerealiseerd worden. De dijkdoorbraak van de oude Zwindijk is gerealiseerd op 4 februari 2019. Hierdoor is de ontpoldering van de Willem Leopoldpolder definitief en is de uitbreiding van het Zwin gerealiseerd. Ook de in het raamakkoord voorziene maatregelen om verzilting tegen te gaan zijn operationeel.

Het tweede landinrichtingsplan “Hazegrasdijk en Cantelmolinie" beoogt optimalisatie van het recreatief netwerk in de Zwinomgeving , de realisatie van natuurgebieden en instandhoudingsdoelstellingen (IHD); het verstevigen van het erfgoed in de Zwinomgeving met de nadruk op de historische dijken en het oorlogserfgoed en het verbeteren van de landbouwstructuur. De watermaatregelen van het landinrichtingsplan zijn opgenomen in de Blue Deal.

Gebieds- en thematisch overleg Paulusvaart

Het gebieds- en thematisch overleg (GTO) Paulusvaart werd door het bekkensecretariaat Brugse Polders opgestart in 2015 met focus op de waterkwaliteit van de Paulusvaart. In 2019 werd een slibruiming van het volledige traject van de Paulusvaart uitgevoerd om de historische vervuiling weg te werken. Met de realisatie van de Zwinuitbreiding, waarvoor maatregelen zijn genomen om toename in verzilting van het ondiep grondwater in het naburig landbouwgebied te vermijden, en met opeenvolgend 3 droge jaren (2017-2018-2019), is de aandacht steeds verder gegroeid naar het beschikbaar hebben van voldoende zoetwater. Een belangrijke bron van zoetwater is het effluent van de RWZI Knokke.  Het GTO faciliteert en analyseert de optimalisatie van de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur. Hierbij dient er maximaal kwaliteitsvol zoetwater richting Paulusvaart en antiverzilitingsgrachten van het Zwin gestuurd te worden. Extra water ophouden, bufferen of opsparen zijn maatregelen die voor dit specifieke gebied kunnen helpen om de verzilting onder controle te houden. De mogelijkheden, om door middel van opstuwing, water te bufferen in het stelsel van de Paulusvaart en/of stroomafwaarts dienen onderzocht te worden.

Grensoverschrijdend overleg "Kreken & Polders"

Het bekkensecretariaat van de Brugse Polders is samen met de Provincie Zeeland covoorzitter van de grensoverschrijdende werkgroep "Kreken en Polders". Focus ligt op het uitwisselen van informatie en ervaringen over allerlei zaken die betrekking hebben op het integrale (grond)waterbeheer en -beleid in de grensstreek. Belangrijke thema's zijn verdroging, verzilting en aanpak van de nutriëntendrukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.