Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Haven Zeebrugge - Boudewijnkanaal

Het gebied 'Haven Zeebrugge - Boudewijnkanaal' omvat het gebied achterhaven zeebrugge en Zeebrugge Buitenvaven (incl. de Lisseweegse vaart) en het Boudewijnkanaal.

Het gebied 'Haven Zeebrugge - Boudewijnkanaal' omvat het gebied achterhaven zeebrugge en Zeebrugge Buitenvaven (incl. de Lisseweegse vaart) en het Boudewijnkanaal.

Het Boudewijnkanaal verbindt Brugge met de haven van Zeebrugge en staat hoofdzakelijk in functie van scheepvaart. Door vermenging met zeewater is het kanaalwater vrij brak. De vuilvracht die nog in het Boudewijnkanaal terecht komt, is bijna uitsluitend het effluentwater van de RWZI Brugge. Incidentele lekken van onder meer smeerolie en diesel, antifouling van schepen, overstorten beïnvloeden eveneens de waterkwaliteit van het kanaal en de haven en vormen een aandachtspunt. Vooral in de zomer kan er zuurstoftekort optreden en heeft men soms te kampen met toxische blauwalgen.

De Lisseweegse Vaart, is een oude, van oorsprong natuurlijke, waterloop tussen Brugge en de Noordzee die gravitair in de voorhaven van Zeebrugge uitmondt. De vaart loopt dwars door het centrum van Lissewege om langs de dorpskern van Zwankendamme het havengebied te bereiken.

Bekken van de Brugse Polders - Boudewijnkanaal (Herdersbrug)  Bekken van de Brugse Polders - Lisseweegse Vaart


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.