Afleidingskanaal van de Leie
Het Afleidingskanaal van de Leie (ook wel Schipdonkkanaal genoemd) loopt vanaf Deinze tot in Zeebrugge. Ongeveer ter hoogte van de monding van de Eede, komt het Leopoldkanaal bij het Schipdonkkanaal en beide "Tweelingenkanalen" lopen mooi parallel naast elkaar om in de voorhaven van Zeebrugge via ondergrondse kokers en het sluizencomplex, dat geregelde schuiven bevat, samen af te wateren naar zee.
Op het kanaal is tussen Deinze en het Kanaal Gent-Brugge beroepsvaart toegestaan en tussen het Kanaal Gent-Brugge en de sluis van Balgerhoeke enkel pleziervaart (bekken van de Gentse Kanalen). Het pand vanaf de stuwsluis Balgerhoeke tot de uitwateringsschuiven in Zeebrugge (bekken van de Brugse Polders) is niet bevaarbaar en wordt ingezet voor het afvoeren van water, wanneer sterk verhoogde debieten op de Leie zich aandienen. Ter hoogte van Eeklo werd ook een aftakking naar het centrum van Eeklo gegraven. De aanleg van het kanaal had dus voornamelijk een waterbeheersingsfunctie maar heeft toch aanleiding gegeven tot een beperkte economische ontwikkeling.
Doordat het kanaal over de volledige lengte begeleid wordt door bomenrijen (overwegend populieren) vormt het kanaal landschappelijk een duidelijk visueel lineair element en heeft een toeristisch-recreatieve troef als fiets- en wandelroute.
Het afstroomgebied van het Afleidingskanaal van de Leie binnen het bekken van de Brugse Polders heeft vooral een agrarisch karakter. De Polder van Maldegem en de Slependammepolder liggen langs het afleidingskanaal maar capteren geen water.
Langs het kanaal is een reservatiestrook afgebakend voor eventuele verbreding en opwaardering van het kanaal op lange termijn ivf het verbeteren van de binnenvaartontsluiting van de haven van Zeebrugge (project Seine-Schelde West). Eind 2018 besliste de Vlaamse Regering om deze reservatiestrook plaatselijk te versmallen en om een GRUP op te maken voor het pand op Oost-Vlaams grondgebied.