Haven Oostende en Spuikom
Het gebied 'Haven Oostende en Spuikom' omvat de havengeul van Oostende, de dokken en de Spuikom.
De haven van Oostende zal zich in de toekomst verder ontwikkelen maar is een zwakke schakel in de zeewering. Om de achterhaven van Oostende te beschermen tegen een 1000-jarige storm dienen er bijkomende overstromingsmaatregelen uitgebouwd te worden die aansluiten op de reeds bestaande stormmuren.
Deze maatregelen kaderen in het Masterplan Kustveiligheid:
- een nieuwe uitwateringsconstructie van de Spuikom, ter vervanging van de bestaande uitwateringsconstructie;
- een stormvloedkering t.h.v. het Kanaal Gent-Oostende die bij stormtijvoorspelling wordt dichtgezet waardoor overstromingen in het achterland vermeden worden;
- stormmuren die aansluiten op beide constructies en de reeds bestaande stormmuren, inclusief eventuele mobiele keringen.
Een bijzondere opportuniteit die zich hierbij stelt is om de toegankelijkheid van de Oostende Zeehaven te verbeteren door de bouw van een nieuwe zeesluis ter vervanging van de totaal verouderde Demeysluis. Beide projecten dienen complementair te zijn en mogen mekaar niet hypothekeren.
De waterkwaliteit in de achterhaven is er nog slecht aan toe met CZV als probleemparameter. De sector industrie en handel en diensten, waarvan de Oostendse haven een belangrijk deel uitmaakt, is verantwoordelijk voor 90% van de CZV-emissies. Voor de nutriënten is dit beduidend minder: 7 % van het totale fosfaat- en 13% van de totale stikstofemissies. Ook wat betreft een heel aantal gevaarlijke stoffen zijn de emissies vanuit het Oostends havengebied substantieel. De focus gaat dan ook naar het maximaal afstemmen van de omgevingsvergunningen van de bedrijven op de draagkracht van het watersysteem. Ook moeten maatregelen getroffen worden met het oog op stopzetting of geleidelijke beëindiging van lozingen van prioritaire gevaarlijke stoffen. Het beperken en verwijderen van zwerfvuil/plastiek en de gecoördineerde aanpak van oliecalamiteiten vormen eveneens een prioriteit.
De brakke Spuikom is matig van kwaliteit. Vooral in warme zomermaanden kan er algenbloei en zuurstoftekort optreden. Teneinde de waterkwaliteit in de spuikom te verbeteren wordt er i.k.v de maatregelen kustveiligheid ook onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een uitwateringsconstructie op de dijk tussen de spuikom en het tijgebonden deel van de Noordede in plaats van een uitwateringsconstructie in de voorhaven.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_202 - SPUIKOM OOSTENDE.