Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Kattebeek

De Kattebeek is een onderdeel van de cluster Toeristische Leie. De bron van de Kattebeek ligt in Kruisem nabij het op- en afrittencomplex van de E17.

De Kattebeek is een onderdeel van de cluster Toeristische Leie. De bron van de Kattebeek ligt in Kruisem nabij het op- en afrittencomplex van de E17. Langs industriezone De Prijkels stroomt de Kattebeek naar Petegem-aan-de-Leie (Deinze) waar het uitmondt in de Toeristische Leie ter hoogte van De Brielmeersen. De Kattebeek is een waterlichaam van eerste orde, in tegenstelling tot de andere aandachtsgebieden die Vlaamse waterlichamen zijn. In het stroomgebied van de Kattebeek zijn enkele grote vijvers gelegen, zoals de Surfput en de Papelenvijver.

Leiebekken - Kattebeek thv Tomatomasters (Kruisem)  Leiebekken - Kattebeek  nieuwe buffer De Prijkels

De biologische waterkwaliteit van de Kattebeek is nog ontoereikend door het visbestand. Macrofyten en macro-invertebraten scoren wel al matig tot goed.

De fysico-chemische waterkwaliteit is slecht door hogere geleidbaarheden tijdens droge perioden. Het fosforgehalte ligt relatief laag ten opzichte van de andere waterlopen in het Leiebekken en heeft een ontoereikende beoordeling. Samen met de pieken in geleidbaarheid liggen op die momenten de zuurstofwaarden lager en de fosforwaarden hoger. Bij voldoende debiet heeft de Kattebeek een relatief goede waterkwaliteit en is het minder onderhevig aan effluenten van industrie en huishoudelijke lozingen. Het opwaartse deel van de Kattebeek heeft een veel betere waterkwaliteit. Het is pas helemaal afwaarts ter hoogte van Petegem-aan-de-Leie dat deze drie parameters slechter worden door verschillende lozingen van afvalwater van bedrijven. Dit kan er voor zorgen dat vissen minder van de Leie naar de Kattebeek migreren. Enkel de gevaarlijke stoffen nikkel, kobalt, chroom en nitriet kennen overschrijdingen.

De structuurkwaliteit van de Kattebeek is ontoereikend door een zeer lage score voor het profiel van de waterloop. Om dit te verbeteren dienen oeverzones natuurlijk ingericht te worden, beekbegeleidende vegatie te voorzien, inbuizingen verwijderd te worden, meer meandering toe te laten en vismigratie te bevorderen. Samen met het aanpakken van het afvalwater van bedrijven in het afwaartse deel kan dit zorgen voor een beter visbestand en een matig tot goede biologische en fysico-chemische waterkwaliteit.

De zuiveringsgraad en rioleringsgraad liggen door de verspreide bebouwing zeer laag. Marolle, een gehucht in Kruisem met zo'n 400 woningen, dient nog gesaneerd te worden. Ook elders in het stroomgebied van de Kattebeek dient veel verspreide bebouwing aangesloten te worden op de riolering of moet er een IBA geplaatst worden. Dit gebied zal op RWZI Olsene aangesloten worden. Verder dient het knelpunt in de riolering ter hoogte van de Kortrijksesteenweg aangepakt te worden.

Om wateroverlast te vermijden werden in het verleden gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd ter hoogte van De Prijkels. Waterschaarste is een relatief nieuw probleem. Hier is de vraag naar water groot in tijden van droogte. Er zijn verschillende landbouwers en serrebedrijven die een grote watervraag hebben. Water dat afstroomt van de verharde oppervlakten, zoals op het industrieterrein, kan opgevangen of opgehouden worden waardoor het in de lente en zomer ter beschikking gesteld kan worden.

 

Om de goede toestand te behalen in dit gebied zijn ook generieke acties nodig van de sectoren landbouw, huishoudens en bedrijven. Acties voor de verdere  uitbouw en optimalisering van de afvalwatersanering maken deel uit van de generieke acties en van de zoneringsplannen en gebiedsdekkende uitvoeringsplannen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_241 - KATTEBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.