Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Het kanaal heeft  een matige biologische waterkwaliteit voor macro-invertebraten, macrofyten (waterplanten), fytobenthos en vissen.

Het kanaal heeft  een matige biologische waterkwaliteit voor macro-invertebraten, macrofyten (waterplanten), fytobenthos en vissen. De beoordeling voor fytoplankton (algen, bacteriën) is slecht. De structuurkwaliteit is voor deze kunstmatige waterloop voor het hele traject ontoereikend. Het visbestand is matig dankzij een dichte opvolging van ander andere de stad Ieper en de hengelvereniging. De sluizen van Boezinge sas en Boezinge dorp vormen nog vismigratieknelpunten.

De fysico-chemische toestand ter hoogte van de monding van de IJzer is slecht onder een sterke negatieve invloed van de Ieperlee en de Martjevaart voor fosfor en geleidbaarheid. De zuurstofwaarden zijn zowel in Ieper als aan de monding matig tot ontoereikend. De beoordeling voor stikstof is voor het hele kanaal matig. Het grootste aandeel in de vuilvracht voor stikstof (66%) wordt toegeschreven aan de sector landbouw. De RWZI van Ieper (36%) en de sector bedrijven en diensten (24%) hebben samen het grootste aandeel in de vuilvracht voor fosfor. Het grootste deel van het huishoudelijk afvalwater in dit afstroomgebied wordt gezuiverd in de RWZI van Ieper. De rioleringsgraad in het afstroomgebied is al vrij hoog (90%). De volgende stap is de optimalisatie van de riolering. Door de aanleg van gescheiden stelsels kan de overstortwerking beperkt worden, zoals bijvoorbeeld voor het overstort Oostkaai (zuidelijk deel bedrijventerrein Ieperleekanaal).

Naar aanleiding van vissterfte en verschillende vaststellingen van vervuild water op het kanaal, op de Zwaanhofbeek en de Bellewaardebeek wordt onderzoek gevoerd naar de oorzaken.

Aan het begin van het kanaal in Ieper is tijdens droge perioden vaak een laag zuurstofgehalte gemeten. Wanneer er dan een stevige bui valt en de overstorten in werking treden, verhoogt de organische belasting en de zuurstofvraag. Om deze overstortwerking te beperken zijn er nog heel wat gescheiden rioleringen aan te leggen in het centrum van Ieper. Ook de dikke sliblaag in de jachthaven van Ieper heeft een negatieve invloed op het zuurstofgehalte. In warme droge perioden wordt de situatie van nabij opgevolgd door de stad Ieper en worden soms beluchters ingezet om de toestand voor vissen tijdelijk te verbeteren en zo vissterfte te voorkomen.

De Zwaanhofbeek en de aanliggende bufferbekkens in het bedrijventerrein Ieperleekanaal (noordelijk deel) hebben al verschillende incidenten gekend. De organische belasting is dan hoog, samen met de geleidbaarheid en het stikstofgehalte. Of er wordt een verhoogd ammonium gehalte gemeten in de afvalwaterriolering. De incidenten wijzen op verkeerde aansluitingen of lozingen op de regenwaterafvoerriolering. Ook stroomopwaarts van het bedrijventerrein vertoont het MAP meetpunt al verhoogde geleidbaarheidswaarden, lage zuurstofwaarden en hoge overschrijdingen voor de nitraatnorm. In dit stroomopwaartse gedeelte werd ook een niet vergunde bedrijfslozing vastgesteld. Ook op de Oude Vaart komen herhaaldelijk nog incidenten voor, namelijk mestlozingen.

De Bellewaardebeek heeft in het bovenstroomse deel nog een relatief goede fysico-chemische kwaliteit. Vanaf de Schaartjesbeek komt er nog ongezuiverd huishoudelijk afvalwater in de beek en bij hevige neerslag komt ook het effluent van verschillende overstorten in de beek. De rioleringscollector langs de beek is namelijk nog een gemengde riolering, die zowel afvalwater als regenwater afvoert.

Om tot een goede toestand in het afstroomgebied van het kanaal Ieper-IJzer te evolueren, is vooral nog een verdergaande zuivering van bedrijfsafvalwater, optimale bemesting, de uitbouw en optimalisatie van de saneringsinfrastructuur nodig en controles op lozingen van bedrijfsafvalwater en lozingen van mest en erfsappen.

Het generieke beleid voor bemesting, pesticiden en bronbescherming oppervlaktewaterwinningen wordt verder afgestemd op het integraal waterbeleid in dit afstroomgebied..

Acties voor de verdere  uitbouw en optimalisering van de afvalwatersanering maken deel uit van de generieke acties en van de zoneringsplannen en gebiedsdekkende uitvoeringsplannen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_166 - KANAAL IEPER-IJZER.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.