Drinkwater- en watervoorziening
Het drinkwater binnen het IJzerbekken wordt geleverd door de drinkwatermaatschappijen De Watergroep, de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) en Farys.
Het meeste drinkwater komt uit eigen winningen en wordt voor een groot deel geproduceerd uit oppervlaktewater.
Het waterproductiecentrum De Blankaart in Diksmuide produceert in de winter dagelijks zo’n 40.000 m³ drinkwater uit oppervlaktewater van de IJzer of de Stenensluisvaart. Door het hoge zoutgehalte en de aanwezigheid van pesticiden moet de inname regelmatig, voor steeds langere periodes, stilgelegd worden waardoor in de zomerperiode het waterproductiecentrum veel minder water kan produceren. In 2020 moest ook in de winter de inname gestaakt worden door veel te hoge nitraatconcentraties in de waterlopen.
Daarnaast zijn er in Ieper nog het waterproductiecentrum Dikkebus (4.000 m³/dag) met winning uit de Dikkebusvijver en waterproductiecentrum Zillebeke (6.000 m³/dag) met winning uit de Zillebekevijver - Verdronken Weide.
Voor deze twee winningen zorgt de aanwezigheid van pesticiden er voor dat er al in het voorjaar geen inname meer mogelijk is, waardoor de productie op het eind van de zomer moet stopgezet worden.
'Effluentwater wordt drinkwater'
In de duinen van De Panne en Koksijde wordt drinkwater geproduceerd door de IWVA. Enerzijds via grondwateronttrekking in het duingebied ‘Westhoek’ in De Panne en anderzijds via onttrekking van kunstmatig geïnfiltreerd water in het duingebied 'Sint-André' in Koksijde.
In het duingebied Sint-André wordt als infiltratiewater het effluent van het RWZI Wulpen gebruikt dat vergaand voorgezuiverd wordt via dubbele membraanfiltratie (omgekeerde osmose).
Om aan de zomerse extra watervraag door kusttoerisme te voldoen, zijn er seizoenale transfers tussen de verschillende drinkwaterbedrijven, van de kust met het binnenland.