visie
Tijdens de overstromingen van november 2010 was dit één van de sterkst getroffen gebieden in Vlaanderen. Het vinden van extra ruimte voor water is hier echter niet evident, omwille van het zeer dichtbebouwde karakter. Om te komen tot een kostenefficiënte langetermijnoplossing voor de overstromingsproblematiek in deze regio zijn overleg en duidelijke afspraken met Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest cruciaal. De hele Zennevallei moet als één geheel bekeken worden. Daarom staat ook een update van het interregionale model voor de Zenne en het Kanaal op het programma. In het Vlaamse deel van de Zennevallei is de enige overgebleven ruimte voor waterberging het gebied van de Zennebeemden, op het grondgebied van Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos. Deze zone, vooral het deel ten oosten van de autosnelweg E19, fungeert nu al als natuurlijk overstromingsgebied. Door enkele ingrepen kan de waterbergingscapaciteit van het gebied verhoogd worden. Hierdoor zal de Zenne minder overstromen afwaarts, en wordt ook de druk van de Zenne ter hoogte van de monding van de Zuunbeek verminderd, waardoor het overstromingsrisico in de wijk Negenmanneke langs de Zuunbeek afneemt. Deze inrichting zal tijdens deze planperiode gebeuren. Het gebied wordt dan ook als overstromingsgebied (GOG Zennebeemden) afgebakend in dit plan.
De waterkwaliteit van de Zenne opwaarts Brussel is er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan, maar de goede toestand is hier nog niet in zicht. Verder inzetten op de uitbouw van de saneringsinfrastructuur kan hier nog een belangrijke verbetering bieden. Door het inzetten op erosiebestrijdingsmaatregelen langs de zijloopjes wordt ook de instroom van nutriënten vanuit de landbouwgebieden beperkt.
De Zenne heeft hier op vele plaatsen, voornamelijk tussen Huizingen en Drogenbos, nog een goede tot zeer goede structuurkwaliteit, onder andere ter hoogte van de Zennebeemden. Het behoud van deze goede structuur is dan ook zeer belangrijk.
In deze sterk verstedelijkte regio is het aspect van beleving van water belangrijk. Zo zet het strategisch project Zennevallei in op de realisatie van de missing links in het Zennepad, dat het mogelijk moet maken om van Wallonië tot in Brussel langs de Zenne te wandelen. Een ander mooi voorbeeld is het Zenneterras in Halle. In gebieden als de Zenneweide en de Zennebeemden worden waterberging en recreatie gecombineerd.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL08_92 - ZENNE I.