Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Leibeek-Laakbeek

De Leibeek-Laakbaak behoort samen met de Weesbeek tot de cluster Weesbeek.

Dijle-Zennebekken - Leibeek (Haacht)De Leibeek en zijlopen (aandachtsgebied type 1) stromen door Herent en Haacht. In dit aandachtsgebied is de waterkwaliteit zelfs slecht door de te hoge fosforconcentratie. Toch zien we de laatste jaren een sterke verbetering, en scoren de meeste biologische parameters ondertussen al matig. De zuiveringsgraad is hier nog relatief laag. De verdere uitbouw van de saneringsinfrastructuur kan tot een significante verbetering leiden. Het afstroomgebied van de Leibeek is een belangrijk landbouwgebied, waar percelen vaak vlak langs de waterloop liggen, en diffuse verontreiniging kan optreden.

In de vallei van de Leibeek bevinden zich belangrijke watergebonden natuurwaarden (o.a. Wijgmaalbroek, Haachtse Leibeekvallei). Omdat de Leibeek hier regelmatig overstroomt, is een goede waterkwaliteit noodzakelijk. De structuurkwaliteit van de Leibeek en haar zijlopen is, op het meest stroomafwaartse deel na, matig tot zwak. Een bijzonder element in dit gebied vormt de Antitankgracht, een relict uit de tweede wereldoorlog dat nu een waterrijk natuurgebied vormt.Dijle-Zennebekken - Leibeek monding Binnenbeek

In het gebied bevinden zich ook verschillende drinkwaterwinningen. In de vallei van de Leibeek zelf is er de winning in Haacht. Daarnaast bevindt zich een winning in het Kastanjebos (Natura 2000 gebied), langs de Lipsebeek. Deze winning heeft echter impact op de ruimere gordel van Natura 2000-gebieden hier, die doorloopt tot in het gebied van de Weesbeek. Ook hiervoor is een goede waterkwaliteit en –kwantiteit, zowel voor grond –als oppervlaktewater, belangrijk. Het bevorderen van infiltratie om te zorgen dat de grondwatervoorraden terug aangevuld worden, is hier dan ook een belangrijk aandachtspunt.

Een belangrijke zijloop van de Leibeek is de Binnenbeek, die opgenomen is in het Sigmaproject.

Het bekkensecretariaat startte voor de Weesbeek en de Leibeek-Laakbeek in 2017 een integraal project op. Dit wordt ook in deze planperiode verdergezet, en kan leiden tot extra acties.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_85 - LEIBEEK - LAAKBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.