Dijle van Leuven tot Werchter
Deze cluster omvat de Dijle vanaf Leuven tot in Werchter, en de Vunt.
De Dijle is een belangrijke ader doorheen Leuven. Via verschillende projecten wordt getracht deze opnieuw prominenter aanwezig te maken in het stadscentrum en ecologisch op te waarderen. Ook voor vismigratie is de doortocht door Leuven belangrijk. Daarnaast werd de stad Leuven in het verleden vaak getroffen door zware overstromingen vanuit de Dijle. Samen met de natuurlijke berging in de vallei stroomopwaarts, zorgt het optimaliseren van de doorstroom van de Dijle door Leuven voor bescherming tegen wateroverlast.
De Dijle stroomt na haar doortocht door Leuven eerst grotendeels door het industriegebied ten noorden van Leuven, en daarna voornamelijk door landbouwgebied, hier en daar afgewisseld met natuurgebied (zoals Wijgmaalbroek). De structuurkwaliteit is hier zwak (stroomopwaartse deel) tot matig. De in het bekkenbeheerplan afgebakende oeverzone biedt hier wel kansen om ook voor dit deel van de Dijle te komen tot een vrij meanderende rivier, waar natuurlijke erosie- en sedimentatie-processen hun gang kunnen gaan. Het daadwerkelijk realiseren van deze oeverzone is voor dit gebied dan ook prioritair. Dit kan perfect samengaan met het aanwezige landbouwgebruik.
Een belangrijk probleem is de laagwaterproblematiek van de Dijle. In de zomer staat de Dijle hier vaak zeer laag. Ter hoogte van De Hond wordt water afgetapt van de Dijle voor de voeding van het Kanaal. In zeer droge periodes leidt dit er toe dat er bijna geen water meer in de Dijle staat, wat zeer negatieve ecologische gevolgen heeft. Omwille van de turbines op het Kanaal is het debiet dat de laatste jaren onttrokken wordt nog toegenomen. Er zijn dringend overleg en nieuwe afspraken hierover nodig tussen de betrokken waterbeheerders.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL21_79 - DIJLE III, VL08_80 - DIJLE IV.