Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Bevaarbare Dijle en Sigmagebieden

Vanaf Werchter, ter hoogte van de monding van de Demer in de Dijle, is de Dijle een bevaarbare waterloop. In Rumst mondt de Dijle uit in de Rupel.

Vanaf Werchter, ter hoogte van de monding van de Demer in de Dijle, is de Dijle een bevaarbare waterloop. In Rumst mondt de Dijle uit in de Rupel.

Dijle-Zennebekken - Sigma Bovendijle (Hollaken_Hoogdonk)Op dit traject situeren zich twee belangrijke Sigma-projecten. Een eerste is de cluster Dijlemonding. In dit waterknooppunt aan de monding van Dijle, Zenne, Kanaal Leuven-Dijle en Nete komt zeer veel water samen. Gecombineerd met getijdenwerking maakt dit het gebied kwetsbaar voor overstromingen.

Meer stroomopwaarts wordt de cluster Bovendijle heringericht om de veiligheid in de Dijlevallei tussen Mechelen en Rotselaar te garanderen. Binnen deze Sigmagebieden staat de combinatie bescherming tegen overstromingen en natuurontwikkeling centraal. In beide gebieden worden gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s) aangelegd. Voor de cluster Dijlemonding gaat het ook voor een groot deel om GOG’s met gereduceerd getij, waar de natuurlijke werking van een getijdenrivier wordt nagebootst en er zich dus waardevolle slikken en schorren kunnen ontwikkelen. In de cluster Bovendijle wordt ook de Binnenbeek in Haacht deels herlegd. In de GOG’s nemen naast water en natuur ook landbouw, recreatie en erfgoed een belangrijke plaats in.

Dit deel van de Dijle heeft een zwakke structuurkwaliteit. De Dijle is hier grotendeels rechtgetrokken en ingedijkt en dus afgescheiden van haar natuurlijke overstromingsvlakte. Het herstel van het contact tussen de waterloop en de vallei via het doortrekken van de reeds afgebakende stroomopwaartse oeverzone en het terug aansluiten van oude, afgesneden meanders zijn hier mogelijke opties voor de onbebouwde, open gebieden buiten de Sigmagebieden.Dijle-Zennebekken - Dijle inhuldiging open Dijle te Mechelen (Zandpoortvest)

De Dijle stroomt hier door de stad Mechelen. Via projecten als het Dijlepad en de Dijleterrassen kunnen mensen hier opnieuw genieten aan het water. Ook door het opnieuw openleggen van verschillende Vlietjes kreeg water  opnieuw een prominente plaats in de stad.  Dit is belangrijk in kader van klimaatsverandering. Waar er zich in de toekomst nog opportuniteiten voordoen, dienen deze dan ook zeker gegrepen te worden.

De waterkwaliteit is hier ook nog steeds slecht. De verdere uitbouw van de saneringsinfrastructuur is dus ook hier belangrijk.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL08_95 - GETIJDEDIJLE & GETIJDEZENNE, VL05_81 - DIJLE V, VL08_82 - DIJLE VI.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.