Molenbeek-Bierbeek
Het deelgebied van de Molenbeek-Bierbeek strekt zich uit op het grondgebied van de gemeenten Leuven, Bierbeek en Lubbeek.
De Molenbeek-Bierbeek is een gebied met veel potenties. De Molenbeek stroomt voor een groot deel door beschermd Habitatrichtlijngebied. Er komt echter ook veel landbouw voor in het gebied, vaak tot vlak bij de beek. Op de meeste plaatsen heeft de Molenbeek nog een goede structuurkwaliteit. Er zijn wel nog een aantal vismigratieknelpunten, zoals het Papiermoleken in Korbeek-Lo en de molen van Abdij van ’t Park (Leuven). Het oplossen van deze knelpunten is belangrijk omdat de Molenbeek en haar zijlopen het leefgebied vormen voor de beschermde vissoort rivierdonderpad.
De waterkwaliteit is hier momenteel nog ontoereikend. Fosfor is de voornaamste knelpuntparameter. Een belangrijke oorzaak hiervan is diffuse instroom van nutriënten vanuit de landbouw. Bufferstroken kunnen hier een oplossing bieden. Deze zijn ook belangrijk in kader van erosiebestrijding. Het bekken van de Molenbeek is immers heel erosiegevoelig, waardoor erosiebestrijdingsmaatregelen hier van groot belang zijn om water en modder opwaarts te bufferen.
Hoewel de saneringsinfrastructuur hier al vrij goed is uitgebouwd (zuiveringsgraad 90%), komen er veel overstorten voor. Deze kunnen een belangrijke negatieve impact hebben op de waterkwaliteit, en dus ook op de beschermde vissoorten die hierin leven.
Voor het gebied dient nog een globale visie uitgewerkt te worden, waaruit dan maatregelen kunnen voortvloeien die waterkwantiteitsbeheersing en verhoging van het ecologisch potentieel ten goede komen. Samen met verdere inspanningen om resterende afvalwaterlozingen in de waterlopen te saneren, kan op die manier integraal naar het toekomstig streefbeeld toegewerkt worden.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_411 - MOLENBEEK - PARKBEEK.