Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Het gebied wordt regelmatig getroffen door overstromingen, vooral na hevige zomeronweders. De sterke verstedelijking zorgt immers voor zowel een snelle afvoer van regenwater als voor een gebrek aan ruimte voor water(buffering). Ook de moerriolen kunnen de hoge piekafvoeren vaak niet verwerken. Daarom bakent de Vlaamse Milieumaatschappij hier het gecontroleerd overstromingsgebied Woluwedal af. Naast het zoeken van extra buffering moet er, gelet op de sterke verstedelijking in het gebied, ook gekeken worden naar alternatieve manieren van omgaan met overstromingen.

Het stroomgebied van de Woluwe (aandachtsgebied type 1) is een ideaal gebied waar kan ingezet worden op het gebruik van water als een meerwaarde voor de (stedelijke) omgeving (herwaardering van de waterlopen, 'water in de stad'). De verschillende ontwikkelingen in het gebied (heraanleg Brusselse Ring, Brabantnet, Broeksite…) bieden hiervoor de volgende jaren heel wat mogelijkheden.

Ook al is de open ruimte relatief beperkt in het gebied en staat deze onder een zeer grote druk vanuit verschillende actoren, toch moet ook hier voldoende aandacht gaan naar water (erosieproblematiek, herinrichting waterlopen).

In het Woluwebekken is er ook nog veel werk aan de winkel wat waterkwaliteit betreft. Het doel is hier om het regenwater zoveel mogelijk in de open waterlopen te brengen in plaats van in de moerriool. De moerriool fungeert dan als DWA. Bij zware neerslag zijn de open waterlopen ontoereikend om al het regenwater af te voeren, en kan dit wel deels via de moerriolen afgevoerd worden. De sterke verstedelijkingsgraad en de dense verkeersinfrastructuur maken echter dat de kostprijs van zuiveringsprojecten hier zeer hoog oploopt, en deze dus niet evident zijn om uit te voeren.

Het uitvoeren van bovenstaande visie is slechts mogelijk in overleg en samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een goede grensoverschrijdende samenwerking is dan ook essentieel in dit gebied.

In het bekken van de Woluwe is er een sterke dynamiek, onder andere door de grote infrastructuurprojecten die hier gepland zijn. Om alle lopende projecten op elkaar af te stemmen en te zoeken naar win-wins, zal het bekkensecretariaat hier een integraal project opstarten. Binnen dit integraal project zal ook met alle partners samen een actieprogramma uitgewerkt worden om de goede toestand te bereiken voor de waterlopen in het Woluwebekken.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL11_91 - WOLUWE.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.