Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Het terug watervoerend maken van de Laak door de verbinding met de Demer te herstellen is dan ook de belangrijkste voorwaarde voor een ecologisch waardevolle Laak. Momenteel wordt een verbinding ter hoogte van het Steyenhof in Betekom, waar de Laak het dichtst bij de Demer ligt, verder uitgewerkt. In de toekomst kan ook de oorspronkelijke verbinding in Bekaf in Aarschot opnieuw bekeken worden.

In Aarschot zelf kan de Laak ingeschakeld worden voor regenwaterbuffering. Meer en zuiverder water in de Laak zal er voor zorgen dat de Laak opnieuw zijn functie van groenblauw lint door de stad kan vervullen.

Het verder uitbouwen van de saneringsinfrastructuur is voor het hele stroomgebied belangrijk. Momenteel heeft de Laak nog een relatief lage zuiveringsgraad en komt er nog te veel ongezuiverd afvalwater via grachten en zijlopen in de Laak terecht.

In de Laakvallei afwaarts Aarschot wisselen natuur en landbouw elkaar af. Het verder inzetten op beheerovereenkomsten of oeverzones zorgt ervoor dat instroom van nutriënten en pesticiden beperkt blijft. De structuurkwaliteit is hier al relatief goed. Het opnieuw watervoerend maken van de Laak zal de vallei een nieuwe aanblik en ecologische impuls geven die verder stroomafwaarts in het stroomgebied voel- en zichtbaar is en biedt kansen om een win-winsituatie te creëren voor zowel waterkwantiteit als waterkwaliteit en ecologie. Een schone watervoerende Laak is dan ook het streefbeeld voor dit deelgebied.

De Laak is binnen het Sigmaplan aangeduid als reservegebied. Als de voorziene waterberging in de Demervallei niet zou volstaan, kan op langere termijn (na 2030) ook de Laakvallei ingeschakeld worden voor waterberging.

In het gebied van de Laak loopt al verschillende jaren het integraal project Laak, waarin het regionaal landschap Noord-Hageland en het bekkensecretariaat de verschillende partners samenbrengen om te werken aan de goede ecologische toestand voor de Laak.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_417 - DE GROTE LAAK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.