Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Transport

Transport over water gebeurt in het Dijle-Zennebekken bijna uitsluitend via de kanalen: het Zeekanaal Brussel-Schelde, het Kanaal naar Charleroi en het Kanaal Leuven-Dijle.

Dijle-Zennebekken kaart transportTransport over water gebeurt in het Dijle-Zennebekken bijna uitsluitend via de kanalen: het Zeekanaal Brussel-Schelde, het Kanaal naar Charleroi en het Kanaal Leuven-Dijle. Ook het meest afwaartse deel van de Dijle (vanaf Mechelen) wordt bevaren. Langs deze waterlopen worden goederen vervoerd binnen Vlaanderen en richting Wallonië of richting de Schelde. Ongeveer 11% (118km) van de totale lengte van de waterlopen in het Dijle-Zennebekken is bevaarbaar.

Het Zeekanaal Brussel-Schelde, dat Brussel verbindt met de Schelde, en dus met de haven van Antwerpen, is de belangrijkste vervoersas in het Dijle-Zennebekken. Na het Albertkanaal en de Bovenschelde is dit de belangrijkste transportas in Vlaanderen. Ook het Kanaal naar Charleroi (verbinding naar Wallonië) is een belangrijke transportas. Het Kanaal Leuven-Dijle wordt enkel door kleinere schepen bevaren.  

Dijle-Zennebekken - scheepvaart op Kanaal Leuven-DijleDijle-Zennebekken grafiek transport (# tonkm vervoerde goederen)Het peilbeheer op de waterwegen staat voornamelijk in het teken van het garanderen van voldoende diepgang en veilige doorvoerhoogte onder bruggen e.d. voor de scheepvaart. Door (pro)actief beheer van waterpeilen garanderen de waterbeheerders een voldoende veiligheidsniveau. De noodzaak voor water voor scheepvaart kan op sommige plaatsen in de zomer tot conflicten leiden. Het peil van de Dijle afwaarts Leuven wordt zo bijvoorbeeld sterk beïnvloed door de hoeveelheid water die in de Vaartkom in Leuven afgetapt wordt voor de voeding van het Kanaal Leuven-Dijle. Door de aanhoudende droogte werd in de zomer en herfst van 2019 de bediening van de sluizen op het Kanaal naar Charleroi beperkt.

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.