Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Bedrijven

In het Dijle-Zennebekken is de industriële activiteit belangrijk, een gevolg van de centrale ligging en de aanwezigheid van belangrijke vervoersassen zoals de R0 en verschillende autosnelwegen (E40, E19, E314, ..).

Dijle-Zennebekken kaart bedrijvenIn het Dijle-Zennebekken is de industriële activiteit belangrijk, een gevolg van de centrale ligging en de aanwezigheid van belangrijke vervoersassen zoals de R0 en verschillende autosnelwegen (E40, E19, E314, ..).

Industriegebieden komen vooral voor in en rond Leuven, Mechelen en de Vlaamse rand rond Brussel (omgeving Kanaal en luchthaven).

De totale oppervlakte gebruikt voor industriële activiteiten bedraagt 152 km² (14 % van de bekken oppervlakte). Dit is veel in vergelijking met de overige bekkens.

Het Dijle-Zennebekken telt vergeleken met de andere bekkens een groot aantal ondernemingen. Enkel in het Benedenscheldebekken komen meer ondernemingen voor.

De meeste ondernemingen in het Dijle-Zennebekken behoren tot de deelsector handel en diensten.Dijle-Zennebekken - electriciteitscentrale Vilvoorde

Dijle-Zennebekken grafiek bedrijven (#ondernemingen per deelsector)

Een belangrijke industriële speler in het Dije-Zennebekken is de luchthaven van Zaventem. Deze neemt een grote oppervlakte in in de bovenlopen van de Barebeek. Door in te zetten op scheiding van afval- en regenwater en zelf een zuivering te voorzien, werden hier belangrijke stappen gezet om de impact op het watersysteem te beperken.

Ook in industriegebiedenden is het belangrijk dat verder gewerkt wordt aan een scheiding van afvalwater en regenwater en dat er wordt toegezien op een juiste aansluiting van de riolering van de bedrijven op de gescheiden riolering. Bedrijfs-afvalwater hoort niet thuis op de regenwaterafvoer. Het kan de waterloop waarin de regenwaterafvoer uitmondt belasten met organisch materiaal, met gevaarlijke stoffen en het zuurstofgehalte naar beneden halen.

Vooral kleinere waterlopen zijn kwetsbaar voor nutriënten of chloriden in het effluent water dat bedrijven lozen. Daarom werd bijvoorbeeld enkele jaren geleden een lozingspunt van een bedrijf verlegd van de Voer naar de Dijle, die een groter debiet heeft, waardoor de impact beperkter is.

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.