Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Toerisme en recreatie

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving en is dan ook een belangrijke trekpleister. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit.

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving en is dan ook een belangrijke trekpleister. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit. Bovendien heeft wie regelmatig in contact komt met groen en water minder last van stress, beweegt meer en kan zich beter concentreren.

Dijle-Zennebekken - recreatie langs Kanaal Leuven-DijleRecreatievaart (gemotoriseerd) vindt op alle kanalen plaats, hoewel zeker het Zeekanaal en het Kanaal naar Charleroi in de eerste plaats een economische functie hebben. In het zomerseizoen is hier wel een ruim aanbod aan kanaaltochten. Vaak is ook de combinatie varen-fietsen mogelijk. Van mei tot oktober vaart op dit kanaal ook de Waterbus tussen Brussel en Vilvoorde. In Grimbergen is er een jachthaven. Op het Kanaal Leuven-Dijle wordt aan toervaart (vanuit de kanaalkom in Leuven) gedaan. Er zijn een aantal jachthavens (Leuven, Kampenhout, Mechelen) en ook verschillende ligplaatsen.

Kano- en kajakvaart vindt in het Dijle-Zennebekken vooral op de kanalen plaats (Kanaal Leuven-Dijle en Zeekanaal Brussel-Schelde). Er is een kano- en kajakclub in Leuven en in Mechelen. Op de Dijle zelf wordt momenteel vooral gekajakt tussen Korbeek-Dijle en Leuven. Omwille van veiligheids- en natuurbehoudsredenen is regelmatige kano- en kajakvaart opwaarts Korbeek-Dijle niet aangewezen. Hierover werden afspraken gemaakt tussen de beheerder van de onbevaarbare Dijle, belangenorganisaties en organisatoren van kanovaart. In deze kwestbare zone is kano- en kajakvaart enkel toegelaten voor ervaren vaarders, individueel of in heel beperkte groep. Kano en kajak zijn ook mogelijk op het Sport Vlaanderen-domein van Hofstade en het Meer van Genval. Aan het insteekdok in Vilvoorde wordt aan jetski en roeien gedaan. Op het Zeekanaal Brussel-Schelde zijn een zestal watersportclubs actief. Ook in de recreatiedomeinen zijn allerlei watergebonden recreatievormen mogelijk: provinciale domeinen Huizingen, Kessel-Lo en de Nekker (Mechelen), Sport Vlaanderen-domein Hofstade (zwemmen, zeilen, surfen), Eglegemvijver (Hombeek) (zeilen, surfen) en de vijver Battenbroek (waterski, duiken).Dijle-Zennebekken - vissers Vaartkom Leuven

Fietsen gebeurt veelvuldig langs de kanalen en de bevaarbare Dijle. Ook wandelen is hier een veelvoorkomende activiteit. Wandelen gebeurt ook veel langs de onbevaarbare waterlopen (bijvoorbeeld wandelknooppuntennetwerken).

In het Dijle-Zennebekken worden de kanalen en enkele vijvers (bv hengelvijver Groenendaal, Vossemvijver), intensief bevist. Extensief beviste wateren zijn de Dijle, de IJse, de Laan en de Leigracht. Omdat zich hier verschillende natuurgebieden bevinden, is het belangrijk dat bij het vissen verstoring en schade aan de oevers door betreding vermeden worden. Ook op enkele stilstaande waters (bv domein Zevenbronnen in Dworp, wachtbekkens van de Zuunbeek, provinciale domeinen Kessel-Lo en Huizingen) wordt extensief gevist.

Tijdens lange droge en warme perioden kunnen blauwalgen (cyanobacteriën) in het water voorkomen die in sommige gevallen giftige stoffen vrij geven. Op dat moment zijn zwemmen en andere recreatieactiviteiten in de getroffen recreatievijvers of waterlopen niet meer toegestaan wanneer de aanwezigheid van giftige stoffen werd aangetoond.

Beschermde gebieden zwemwater

In uitvoering van de Zwemwaterrichtlijn worden de zwemwaters jaarlijks aangeduid (via ministerieel besluit).

Meer informatie over zwemwater kan u raadplegen via de website van VMM.

De actuele waterkwaliteit van het zwem- en recreatiewater is te raadplegen via www.kwaliteitzwemwater.be.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.