Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Toerisme en recreatie

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. Dit wordt nog versterkt als de waterkwaliteit goed is, en de waterloop een natuurlijk karakter heeft.

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. Dit wordt nog versterkt als de waterkwaliteit goed is, en de waterloop een natuurlijk karakter heeft. Bovendien heeft wie regelmatig in contact komt met groen en water minder last van stress, kan hij of zij zich beter concentreren en heeft die persoon ook automatisch meer beweging .

Denderbekken - toerismeWater is een belangrijke trekpleister. Het provinciaal recreatiedomein De Gavers in Geraardsbergen trekt doorheen het jaar heel wat bezoekers, mede dankzij het zandstrand en de zwem- en recreatievijvers.

Op en langs de Dender zijn er heel wat mogelijkheden tot recreatie. De (gemotoriseerde) recreatievaart is er populair en de belangrijkste vorm van scheepvaart op de Dender tussen Geraardsbergen en Aalst. Er zijn jachthavens  in Aalst, Ninove en Geraardsbergen en verschillende aanlegsteigers tussenin.

Denderbekken - kanovarenOp het stroomopwaartse deel van de Dender wordt gekajakt. In Aalst en in Geraardsbergen aan het Provinciaal Domein De Gavers zijn kano- en kajakverhuurcentra.

Het jaagpad langs de Dender, die als dienstweg voor het beheer en de exploitatie van de Dender aangelegd werd en waarop er ook gewandeld en gefietst wordt, brengt de recreant langs de mooiste stukken natuur in het Denderbekken:  de Kapellemeeren, Wellemeersen, Nuchten etc. Het uitgebreide fiets- en wandelnetwerk dat het bekken doorkruist, volgt op veel plaatsen de waterloopvalleien.

Door de verbeterde waterkwaliteit van de laatste jaren is de hengelsport terug populair geworden in het Denderbekken. Er wordt voornamelijk gevist op de Dender zelf – een voor Oost-Vlaanderen erg belangrijk waterloop voor het beoefenen van de hengelsport – en op de Mark. Daarnaast wordt ook gevist op een aantal visvijvers, zoals onder meer te Smeerebbe-Vloerzegem, Galmaarden en Roosdaal.

Tijdens lange droge en warme perioden kunnen blauwalgen (cyanobacteriën) in het water voorkomen die in sommige gevallen giftige stoffen vrij geven. Op dat moment zijn zwemmen en andere recreatieactiviteiten in de getroffen recreatievijvers, bv. in het recreatiedomein De Gavers, of waterlopen niet meer toegestaan wanneer de aanwezigheid van giftige stoffen werd aangetoond.

Beschermde gebieden zwemwater

In uitvoering van de Zwemwaterrichtlijn worden de zwemwaters jaarlijks aangeduid (via ministerieel besluit).

Meer informatie over zwemwater kan u raadplegen via de website van VMM.

De actuele waterkwaliteit van het zwem- en recreatiewater is te raadplegen via www.kwaliteitzwemwater.be.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.