Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Huishoudens

De bevolkingsdichtheid in het Denderbekken bedraagt 541 inwoners per km².

Denderbekken kaart huishoudensDe bevolkingsdichtheid in het Denderbekken bedraagt 541 inwoners per km². Daarmee behoort het Denderbekken tot de dichter bevolkte bekkens.

De Dendersteden (Aalst, Ninove, Denderleeuw en Dendermonde) en de gebieden rond Dilbeek en Liedekerke zijn het dichtstbevolkt. De gemeenten van het Pajottenland (Herne, Galmaarden, Bever) in het zuiden van bekken zijn dunbevolkt.

Zo’n 105 km² (15 % van de oppervlakte van het bekken) wordt gebruikt voor wonen. Dit is na het Dijle-Zennebekken het hoogste relatief aandeel van alle Vlaamse bekkens.

Het afvalwater afkomstig van de grote kernen (zoals Aalst, Geraardsbergen, Dendermonde en Ninove) wordt gezuiverd in een grootschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie (Aalst, Geraardsbergen, Liedekerke, Ninove). Om de werking van de zuiveringsstations te verbeteren en overstortwerking te verminderen wordt de bestaande gemengde riolering vervangen door een scheiding van afvalwater en regenwater.

Voor de sterk verspreid voorkomende bebouwing wordt de zuivering van het afvalwater voorzien in een individuele behandeling van afvalwater (IBA). Vooral in de gemeenten Asse en Dilbeek worden er IBA's geplaatst.

Enkele kleine kernen, zoals Wolvenhoek (Zottegem) en Druimeren (Herne) zullen nog voorzien worden van een kleinschalige waterzuiverings-installatie. Dit zal vooral de zuurstofhuishouding in de Molenbeek - Ter Erpenbeek en de Scheibeek ten goede komen.

Op het geoloket zoneringsplannen en GUPS kan u terugvinden waar er riolering komt en waar u zelf uw afvalwater moet zuiveren.

Wateroverlast trof de huishoudens de voorbije jaren vooral ten gevolge van intense zomers buien in onder meer Geraardsbergen (Onkerzele, Moerbeke, Viane), Bever en Lebbeke. Er wordt verder werk gemaakt van het bovenstrooms vasthouden van hemelwater, onder meer door het aanleggen van gecontroleerde overstromingsgebieden. Dit gebeurde al in Lierde en Erpe-Mere, en wordt de volgende jaren verder gezet in onder meer Herne en Galmaarden

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

 

interactieve kaart

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.