Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat trekt verder het gebiedsgericht en thematisch overleg voor de Zwalm dat werd opgestart in de vorige planperiode.

Het bekkensecretariaat trekt verder het gebiedsgericht en thematisch overleg voor de Zwalm dat werd opgestart in de vorige planperiode. Het overleg focust op de thema's fosfor, stikstof, pesticiden, rioleringen, hydromorfologie, exoten, droogte en erosie. Met dit overleg willen we alle betrokken administraties en sectoren er toe aanzetten om samen maatregelen te nemen die de waterkwaliteit van de Zwalm ten goede komen.

Volgende specifieke aandachtspunten en deelacties staan de komende planperiode op de agenda:

(1) Beken zoals de Vaanbuikbeek, de Roosmoorbeek, de Slijpkotmolenbeek en de Traveinsbeek dienen verder structureel verbeterd te worden en op vlak van waterkwaliteit verder verbeterd te worden ifv uitbreiding van de populaties beekprik en rivierdonderpad.

(2) een belangrijke puntverontreiniging is de lozing van ongezuiverd huishoudelijk afvalwater ter hoogte van Tenbergen-Livierenstraat langs de Dorenbosbeek. De sanering van de puntlozing thv de Vierwegenstraat te Zottegem op waterloop Traveinsbeek dient  ook dringend aangepakt te worden. Tevens zijn er veel horecazaken gelegen ter hoogte van de Sassegembeek. Met de uitbaters wordt beken wat de beste oplossing is ifv puntlozingen.

(3) Op de 2de categorie werden de vismigratieknelpunten aangepakt thv de Driesmolen en de Van Temschemolen op de Molenbeek te Velzeke en ook op de Dorenbosbeek werden al heel wat knelpunten weggewerkt. Echter, nog heel wat kleinere vismigratieknelpunten op prioritaire waterlopen en aandachtswaterlopen blijven aanwezig (2de cat. en 3de cat.). O.a. voor de Sassegembeek en de Roosmeerbeek worden de knelpunten verder aangepakt.

(4) Er wordt tevens onderzocht door de waterbeheerders om een aantal zijwaterlopen van de Zwalm terug in verbinding te stellen met de hoofdwaterloop (Boembeek, Traveinsbeek). Het realiseren van enkele paaiplaatsen (grindbanken) ter hoogte van mogelijke locaties als de vistrappen op de Molenbeek-Velzeke (Van Themsche molen), de Zwalmmolen en Klein Zwitserland zullen een bijkomende boost geven aan het visbestand. Ook het tijdelijke plaatsen van stroomdeflectoren en laten hermeanderen in afwachting van meer permanente en duurzame oplossingen wordt in overweging genomen daar waar het kan.

 (5) In het stroomgebied van de Zwalm wordt verder werk gemaakt van het tegengaan van nutriënteninflux naar waterlopen en vervuiling tgv pesticidengebruik. Het aanpakken en opvolgen van calamiteiten (silosappen, mestverwerking, melkhuisjes, spoelen van tanks) wordt een prioriteit voor de Zwalm en haar zijlopen.

(6) Het verder uitvoeren van erosiebestrijdingsmaatregelen uit de gemeentelijke erosiebestrijdingsplannen. Realiseren van oeverstroken en bufferzones langs waterlopen om influx van sediment tegen te gaan. 

(7) Het opvolgen van de voorgestelde maatregelen uit het Riviercontract Zwalm dat in opmaak is, maakt voorwerp uit van integraal waterbeleid en het zoeken naar winwins en formuleren van bijkomende (ecologische) projecten om waterkwaliteitsverbetering te bewerkstelligen is een belangrijke doelstelling.

(8) de efficiënte bestrijding van invasieve exoten die langs de waterlopen voorkomen, zoals de reuzenbalsemien en reuzenbereklauw. Dit is pas mogelijk als de probleemregio’s integraal aangepakt worden, los van de categorie van de waterloop (Zwalm afwaarts Nederbrakel).

(9) Een gestructureerd overleg zou moeten opgestart worden met Wallonië waarbij de problematieken rond waterkwaliteit en waterkwantiteit uitvoerig aan bod komen (bv. opstart van zuiveringsprojecten, bestrijding exoten en aanpak grensoverschrijdende calamiteiten – bv. Horecazaken).

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.