Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

De fysicochemische waterkwaliteit van de Maarkebeek is relatief goed.

De fysicochemische waterkwaliteit van de Maarkebeek is relatief goed. Enkel de parameter 'totaal fosfor' scoort nog ontoereikend. Helaas doet de biologie in de benedenloop van de Maarkebeek het minder goed. Pesticiden en een slechte structuurkwaliteit in het benedenstroomse deel liggen er mee aan de basis. De biologie in de bovenlopen scoort wel relatief goed. (speerpuntgebied type 2).

De bovenlopen van de Maarkebeek en de Pauwelsbeek en Krombeek stromen door waardevolle bronbosjes en herbergen zeldzame vissoorten, zoals de rivierdonderpad, beekprik en de beekforel.

De vallei van de Krombeek wordt, net als de bovenloop van de Maarkebeek en de Pauwelsbeek, gekarakteriseerd door afwisselend goede en mindere goede structuurkenmerken (rechttrekkingen vroegere ruilverkaveling). Binnen deze zones en aansluitend hierop dient de structuurkwaliteit en de habitatkwaliteit maximaal hersteld en/of beschermd te worden.

In het stroomgebied van de Maarkebeek vormt, gezien het glooiende landschap en uitgesproken agrarisch karakter, het tegengaan van erosie en rechtstreekse instroom van bodemmateriaal een bijkomende uitdaging voornamelijk in de bovenlopen van de Maarkebeek. Om aanslibbing in het benedenstroomse traject van de Maarkebeek te beperken, zal de VMM een sedimentvang aanleggen ter hoogte van de Nonnemolen. Ook de provincie bekijkt mogelijkheden ter hoogte van haar GOG’s om sediment op te vangen.

Om diffuse verontreiniging, veroorzaakt door landbouwactiviteiten tegen te gaan, is nood aan een strengere en gerichte controle en handhaving van bv. de 5m-zone voor bemesting en de 1m-zone voor grondbewerking en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De invasieve exoten Reuzenbalsemien en Reuzenberenklauw worden in het stroomgebied van de Maarkebeek gebeidsdekkend aangepakt.

Binnen het stroomgebied werden intussen alle zuiveringsinstallaties gerealiseerd. De verdere uitbouw van het rioleringsstelsel binnen de zuiveringsgebieden van Schorisse, Ronse en Maarkedal-Oudenhove en Oudenaarde moeten de puntverontreinigingen in de Maarkebeek en bovenlopen van de Maarkebeek, Pauwelsbeek, Nederaalbeek  en Krombeek wegnemen.

De wateroverlast van november 2010 heeft er voor gezorgd dat de grootste knelpunten reeds zijn aangepakt. Zo werd door de VMM het GOG Nederaalbeek uitgebreid en wordt er op korte termijn een nieuw GOG aangelegd op de Pauwelsbeek en werden er lokaal dijken aangelegd ter bescherming van de aanpalende woningen in Leupegem. In uitvoering van het Riviercontract Maarkebeek zal de provincie aanvullend starten met de aanleg van een 3-tal overstromingsgebieden ter hoogte van de Romansmolen, de Borgmolen en de Kasteelmolen (vismigratieknelpunten worden tegelijkertijd aangepakt).

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL17_60 - MOLENBEEK - MAARKEBEEK, VL17_60 - MOLENBEEK - MAARKEBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.