Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat trekt verder het gebiedsgericht en thematisch overleg dat werd opgestart in de vorige planperiode.

Het bekkensecretariaat trekt verder het gebiedsgericht en thematisch overleg dat werd opgestart in de vorige planperiode. Het overleg focust op de thema's fosfor, stikstof, pesticiden, rioleringen, hydromorfologie, exoten, droogte en erosie. Met dit overleg willen we alle betrokken administraties en sectoren er toe aanzetten om samen maatregelen te nemen die de waterkwaliteit van de Maarkebeek ten goede komen.

Volgende specifieke aandachtspunten en deelacties staan de komende planperiode al op de agenda:

(1) er wordt gestreefd naar een herstel van de structuurkwaliteit door onder meer hermeanderingsprojecten, herinschakelen van oude lopen (bv. de Pauwelsbeek).

(2) het in stand houden van de vispopulaties rivierdonderpad en beekprik. Daarbij zijn het opheffen van vismigratieknelpunten thv enkele watermolens en de verbetering van de waterkwaliteit prioritair. Volgens de Benelux-beschikking vismigratie is de Maarkebeek een prioritaire waterloop (prioriteit 2) voor het opheffen van vismigratieknelpunten.

(3) In het stroomgebied van de Maarkebeek wordt verder werk gemaakt van het tegengaan van nutriënteninflux naar waterlopen en vervuiling tgv pesticidengebruik. Het aanpakken en opvolgen van calamiteiten (afkomstig van silosappen, mestverwerking, melkhuisjes, spoelen van tanks) is een prioriteit.

(4) Het verder uitvoeren van erosiebestrijdingsmaatregelen uit de gemeentelijke erosiebestrijdingsplannen. Realiseren van oeverstroken en bufferzones langs waterlopen om influx van sediment tegen te gaan.  Binnen het project Triple C dat tot medio juni 2020 liep werd een prioriteitenlijst opgemaakt op basis van de gedetecteerde erosieknelpunten. Landbouwers zullen nu benaderd worden door de erosiecoördinatoren (+Eco²) om maatregelen te nemen.

(5) Het opvolgen van de maatregelen die in het Riviercontract Maarkebeek staan en zoeken naar winwins en het bijkomend formuleren van (ecologische) projecten om waterkwaliteitsverbetering te bewerkstelligen.

(6) het opvolgen van het project Water-Land-Schap Maarkebeek. Dit project neemt het overstromingsrisico als vertrekpunt maar streeft naar een aanpak die uitdagingen en oplossingen voor landbouw, natuurontwikkeling en landschapskwaliteit maximaal integreert.

(7) Het tegengaan van verdroging en waterschaarste door het aanleggen van drempeltjes en beekbegeleidende vegetatie thv de bovenloop van de Molenbeek-Maarkebeek en Krombeek is maar een van de mogelijke maatregelen.

(8) bestendiging van de efficiënte bestrijding van invasieve exoten (Reuzenbalsemien en Reuzenberenklauw).

(9) Een gestructureerd overleg zou moeten opgestart worden met Wallonië waarbij de problematieken rond waterkwaliteit en waterkwantiteit uitvoerig aan bod komen (bv. opstart van zuiveringsprojecten, bestrijding exoten en aanpak grensoverschrijdende calamiteiten).

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.