Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Binnen het stroomgebied van de Wallebeek loopt de uitbouw van de zuiveringsinfrastructuur achterop.

Binnen het stroomgebied van de Wallebeek loopt de uitbouw van de zuiveringsinfrastructuur achterop. Er dienen nog tal van zuiveringsinstallaties gebouwd te worden voor de sanering van de woongebieden Wannegem-Lede, Lozer, Ouwegem, Kruishoutem-Nokere, Kruishoutem-Marolle en Gavere-Baaigem. Binnen het ruime stroomgebied van de Wallebeek is de druk vanuit de landbouw op het watersysteem m.b.t. fosfaten en voornamelijk nitraten minstens even belangrijk als de druk vanuit de huishoudens (aandachtsgebied type 1).

De stroomopwaartse delen van de Lozerbeek zijn aangeduid als natuurverbindingsgebied en de Lozerbeek/Wallebeek en Leedsebeek/Rooigembeek zijn aangeduid als ecologische infrastructuur van bovenlokaal belang. Deze waterlopen verdienen daarom extra aandacht om de structuur- en waterkwaliteitskenmerken te verbeteren zodat de natuurwaarde in het landschap toeneemt. De Moerbeek te Zingem heeft potenties voor verdere ecologische versterking.

Bij een verdere verbetering van de structuur- en waterkwaliteit van de waterlopen kan  werk gemaakt worden van het aantrekken van een grotere vispopulatie naar dit stroomgebied door het oplossen van vismigratieknelpunten op de Lozerbeek en Wallebeek die als aandachtswaterloop voor vismigratie gecatalogeerd zijn.

Voor de gemeente Kruisem (deelgemeente Zingem) werd een basishemelwaterplan opgemaakt dat het beleid verder bepaalt ifv afvoer van hemelwater. Het is een algemene visie op het regenwaterbeheer binnen het gemeentelijk stelsel. Het plan vormt een algemeen kader om toekomstige projecten aan af te toetsen. De visie heeft enkel betrekking op de afvoer van hemelwater en doet dus geen uitspraak over de inzameling van afvalwater. In een latere fase kan dit basishemelwaterplan aangewend worden voor de opmaak van een detailhemelwaterplan voor Kruisem, waarbij de RWA-hoofdstructuur (infiltratie- en buffervoorzieningen, RWA-hoofdassen) hydraulisch gemodelleerd wordt.

Door de overgang van hellend gebied naar de vlakke vallei, samen met de beperkte afvoercapaciteit van de waterlopen bij hoge Scheldepeilen, zorgt dit vooral in de stroomafwaartse gebieden geregeld voor wateroverlast. Ondanks een aantal al functionele GOG's in het stroomgebied van de Wallebeek dient de waterhuishouding er nog geoptimaliseerd te worden. Aandacht gaat hierbij vooreerst naar de optimalisatie van de uitwateringsconstructies en het onderhoud i.f.v capaciteitsbehoud van de bestaande GOG's. Daarnaast kan gezocht worden naar extra bergingscapaciteit op deze waterlopen en het aanpakken van lokale knelpunttracés door bv. herprofileringen of bypass-verbindingen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_62 - STAMPKOTBEEK, L107_247 - STAMPKOTBEEK - WALLEBEEK, L107_246 - STAMPKOTBEEK - MOLENBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.