visie
De Rone, Molenbeek-Ronse en de benedenstroomse trajecten van de beken gelegen binnen habitatrichtlijngebied (Drieborrebeek, Vloedbeek, Lievensbeek en Bosbeek) hebben een ontoereikende waterkwaliteit. De verbetering van de waterkwaliteit in samenhang met het wegwerken van vismigratieknelpunten moet dringend aangepakt worden. De Molenbeek-Ronse zelf wordt vaak geconfronteerd met calamiteiten. In het verleden deden zich al problemen voor op het vlak van verhoogde metingen van pesticiden, elektrisch geleidend vermogen, verhoogde aanwezigheid van kleurstoffen, …. . Een blijvende sensibilisering en handhaving zijn dan ook aangewezen.
Louter op Vlaams grondgebied is voor bepaalde zuiveringszones de zuiveringsstructuur nog onvoldoende uitgebouwd. De komende jaren dient Aquafin dan ook de nodige inspanningen te leveren voor de finalisering van de collector Molenbeek–fase 2 waarna ook de nog weg te werken vismigratieknelpunten op de Molenbeek kunnen weggewerkt worden. Er wordt dan in eerste instantie gedacht aan het vismigratieknelpunt ter hoogte van de watermolen op de Drieborrebeek, maar ook op de Molenbeek zelf aan de Braambosmolen, de Ter Bekemolen en Boekhoutemolen.
De provincie Oost-Vlaanderen plant heel wat ingrepen op de Molenbeek-Ronse en enkele zijlopen, waaronder oeverherstel voor de Molenbeek zelf, het terug in open bedding brengen van de Bosbeek, omlegging van de Trochbeek.
Het Gewetslijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Rond Ronse (herneming planningsproces 'Missing Link N60 te Ronse') is een integraal project dat loopt via een geïntegreerd planningsproces (start - januari 2019). Een oplossing wordt gezocht voor het doorgaand verkeer, zowel bovenlokaal als in de stadskern. Dankzij dit planningsproces wordt brede aandacht geschonken aan landbouw, recreatie, onroerend erfgoed, natuur en economie. Dergelijk initiatief kan in de toekomst acties genereren die ten goede komen aan de verbetering van het watersysteem.
In het stroomgebied van de Molenbeek zijn al verschillende wachtbekkens aanwezig om de wateroverlast zoveel mogelijk het hoofd te bieden. De overstromingen van november 2010 toonden echter aan dat dit nog onvoldoende was en dat er dus nood is aan nog bijkomende buffering. Eén van de bijkomende maatregelen om het centrum van Ronse nog beter te beschermen tegen wateroverlast, is de Molenbeek in het centrum van de stad terug in open bedding te voorzien met aandacht voor hermeandering en herprofilering en extra buffering stroomopwaarts Ronse. De aanleg van 2 overstromingsgebieden op waterloop OS389 (Mergelwater) en OS389a (Hoelbeke) t.h.v. Broeke en Jolystraat wordt voorzien.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L111_1022 - MOLENBEEK (RONSE).