Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Momenteel is de ecologische toestand van de Grote Spierebeek nog slecht.

Momenteel is de ecologische toestand van de Grote Spierebeek nog slecht. Een groot deel van de verontreiniging komt vanuit Wallonië (Moeskroen - industriegebied) en Frankrijk (Tourcoing en Roubaix). De Grote Spierebeek was tot voor kort een open riool afkomstig uit de Rijselse metropool (Tourcoing en Moeskroen) en daarmee één van de grootste vervuilers van de Boven-Schelde. Na een reeks van investeringen op het vlak van waterzuivering door Frankrijk en Wallonië is de waterkwaliteit geleidelijk aan het verbeteren. Bijkomende maatregelen werden genomen om de werking van STEP (station d'épuration) Pont-Bleu te optimaliseren. Op Vlaams grondgebied zal de omgeving rond het sportcomplex Michelsberg en de basisschool gesaneerd worden. Er dient dan in de nabije toekomst verder werk gemaakt te worden van een grensoverschrijdende dialoog.

Om de waterkwaliteit te verbeteren zal ook de nodige aandacht dienen uit te gaan naar de aanleg van IBA’s om het aandeel van de diffuse verontreiniging vanuit huishoudens opmerkelijk te kunnen verminderen en zou het gemeentelijk aandeel voor de uitbreiding van het rioleringsstelsel moeten gegarandeerd kunnen worden. Met betrekking tot input van nitraat en fosfaat in het watersysteem is ook vanuit de landbouw nog een grote inspanning nodig.

Ondertussen zijn de plannen om de verlande arm van de Grote Spierebeek terug watervoerend te maken verder geconcretiseerd en VMM plaatst een nieuwe stuw die water doorheen de arm laat vloeien. Hierbij is de waterbergende functie echter ondergeschikt aan de ecologische opwaardering die beoogd wordt.

De valleigronden tussen het Nieuw centrum en het Robecynplein zijn verworven door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) om als natuurgebied in te richten. Het ANB heeft de plannen gefinaliseerd voor de herinrichting van de Spierebeek in Spiere. Sinds begin 2017 is het ontwerp klaar en wordt een dossier voor bouwvergunning ingediend. Het project is opgenomen in het Interreg-projectvoorstel VALYS. VMM plant verder afwaarts het Robecijnplein nog bijkomende maatregelen te nemen i.f.v. structuurherstel.

Voor het bovenstroomse gebied van de Grote Spierebeek gelegen opwaarts Wallonië zijn er een aantal initiatieven gepland om waterlooptrajecten af te stappen en knelpunten te inventariseren. Het bekenplan dat door de stad Kortrijk werd opgemaakt wenst voor haar bekenstelsel (o.a. Grote Spiere Kleine Spierebeek, Bosbeek , Weimeersbeek, Scheldebeek, Zandbeek) een hoge leef- en woonkwaliteit in steden, dorpen, wijken en platteland en een duurzaam beheer van haar beken in functie van Klimaat en biodiversiteit te realiseren.

Bijvoorbeeld door het beheer van overstromingen, verbetering van lucht- en waterkwaliteit, kansen voor nabije recreatie en natuurbeleving…;

  • de realisatie van klimaatbestendige en veerkrachtige omgevingen
  • de inrichting van gebieden i.f.v. overstromingen, droogte en het temperen van hitte-effecten
  • ecosysteemdiensten zoals bv. de productie van voedsel, hout, drinkbaar water en biomassa voor duurzame energie.
  • de bescherming van belangrijke ondersteunende processen zoals behoud van bodemvruchtbaarheid, het vermijden van erosie,
  • bestuiving, natuurlijke plaagcontrole, enz….
  • het versterken van de biodiversiteit door het aanbrengen van ecologische infrastructuur
  • het versterken of creëren van toeristische troeven

Dit zal geïntegreerd worden in een Open Ruimte plan voor het interfluvium in Kortrijk en Zwevegem (dat door Leiedal zal worden opgemaakt).

De erosie binnen het stroomgebied van de Grote Spierebeek dient te worden aangepakt via erosiebestrijdingsmaatregelen. Inagro doet aan inventarisatie en zet in op de belangrijkste knelpunten in de regio. Het Spierekanaal (circa 1,4 km op Vlaams grondgebied) is over het gehele traject passeerbaar voor recreatieve vaart. Het slibvrij houden van het traject op Vlaamse bodem verdient bijzondere aandacht, zo blijft de verbinding van de Boven-Schelde met Canal de Roubaix verzekerd.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL11_59 - GROTE SPIEREBEEK, L107_116 - GROTE SPIERE.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.