Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Gevaarlijke stoffen

In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde is de druk vanuit de bodem aanzienlijk groter in het Bovenscheldebekken, omdat de bodemerosieproblematiek hier zeer sterk speelt. Hierdoor is depositie procentueel lager binnen het Bovenscheldebekken.

De gevaarlijke stoffen worden onderverdeeld in 3 grote groepen: zware metalen, pesticiden en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

Over de verontreiniging door zware metalen is gedetailleerde info beschikbaar op bekkenniveau. Pesticiden, PAK’s en eventuele overige industriële polluenten worden in oppervlaktewater slechts steekproefsgewijs of in het kader van een gebieds- of sectorgerichte campagne gemeten. In het Bovenscheldebekken zijn gerichte bemonsteringen gebeurd mbt pesticiden voor de Zwalm en de Maarkebeek. Over andere gevaarlijke stoffen is er geen bekkenspecifieke info voorhanden.

Voor meer informatie over gevaarlijke stoffen, zie stroomgebiedniveau.

Zware metalen

De druk van arseen, chroom, cadmium en kwik ligt boven het gemiddelde ivm andere bekkens. Anderzijds scoren kobalt en koper eerder laag als we dit vergelijken met anderen bekkens.

Druk vanuit de sectoren

In vergelijking met het Vlaamse gemiddelde is de druk vanuit de bodem aanzienlijk groter in het Bovenscheldebekken, omdat de bodemerosieproblematiek hier zeer sterk speelt. Hierdoor is depositie procentueel lager binnen het Bovenscheldebekken. In absolute termen is druk van depositie in het Bovenscheldebekken echter gelijkaardig aan de rest van Vlaanderen. Verontreiniging voor arseen, cadmium, chroom, kwik, nikkel en lood is voornamelijk afkomstig van bodems.

Vanuit de bedrijven is het aandeel van zware metalen zeer laag. Huishoudens en RWZI's bepalen dan weer het volledig aandeel in kobalt-gehalten. 

Pesticiden

Voor de Zwalm werd een bemonsteringscampagne uitgevoerd in de periode  2016-2017 (Wijlegemsebeek - overschrijding van Maximale Norm voor Diflufenican, Flufenacet, Isoptroturon, Linuron ) en voor de Maarkebeek in de periode 2014-2016 (Broekbeek, Pauwelsbeek en middenloop van de Maarkebeek kenden overschrijdingen MaxNorm voor Dimethoaat, Diflufenican, Flufenacet)

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.