Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

fysico-chemie

Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is in het bekken van de Brugse Polders fosfor dé fysicochemische probleemparameter. De andere 4 parameters scoren een pak beter.

Bekken van de Brugse Polders kaart beoordeling fysico-chemieZowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is totaal fosfor dé fysicochemische probleemparameter. De andere 4 parameters scoren een pak beter.

Vlaamse waterlichamen

Bekken van de Brugse Polders grafiek fysico-chemische toestand Vlaamse oppervlaktewaterlichamenGeen enkel van de Vlaamse waterlichamen voldoet voor totaal fosfor en enkel de Spuikom in Oostende scoort matig voor deze parameter.  Voor totaal stikstof scoort ongeveer 44% van de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen goed, voor de parameter geleidbaarheid is dit ongeveer 38%. Dit zijn de Isabellavaart, het Zuidervaartje, de Zwinnevaart, de Noordede-Blankenbergse Vaart en het Leopoldkanaal. Opgeloste zuurstof is (naast de pH) de best scorende parameter. Bijna 70% van de Vlaamse waterlichamen scoort goed. Enkel de Isabellavaart, de Rivierbeek-Hertsbergebeek en het Zuidervaartje worden nog ontoereikend beoordeeld voor opgeloste zuurstof. Dit zijn ook de waterlopen waar fosfor nog slecht scoort. Omwille van het 'one out all out-principe’ scoort geen enkel Vlaams waterlichaam goed voor de fysico-chemie.

Lokale waterlichamen

Bekken van de Brugse Polders grafiek fysico-chemische toestand lokale 1 oppervlaktewaterlichamenDe lokale oppervlaktewaterlichamen variëren nog meer per parameter dan de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen. Ook hier voldoet geen enkel waterlichaam voor totaal fosfor. Opmerkelijk is dat de parameter opgeloste zuurstof een pak slechter scoort en voor ca. 90% van de waterlopen dit nog een probleem vormt. Voor een (beperkt) aantal waterlopen zou dit te wijten kunnen zijn aan lage debieten of zelfs droogstand. De slechts scorende waterlopen zijn de Moubeek, de Kalsijdeader en het Geleed. Enkel de Damse Vaart, de Keutelbeek en de Hoofdsloot worden goed beoordeeld. Omwille van het 'one out all out-principe’ scoort ook geen enkel lokaal waterlichaam goed voor de fysico-chemie. Slechts 4 waterlichamen scoren matig: de Blankenbergse Vaart, de Eeklose Watergang, de Keutelbeek en de Hoofdsloot. Dit zijn eveneens de best scorende waterlichamen voor fosfor binnen het bekken.

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.