Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

evolutie ecologische toestand

Algemeen voor het bekken van de Brugse Polders stellen we een verbetering van de ecologische toestand/potentieel vast.

Algemeen voor het bekken stellen we een verbetering van de ecologische toestand/potentieel vast. Het gaat vooral om waterlopen die van een slechte beoordeling opschuiven richting ontoereikende beoordeling.  Er zijn ook waterlichamen met een opmerkelijke verbetering voor één of meerdere kwaliteitselementen.

Op niveau van de waterlopen zelf vertoont de Isabellavaart een positieve trend voor enkele deelparameters. De toestand van het fytoplankton verbeterde opmerkelijk van een score slecht naar goed. De toestand voor de macro-invertebraten en vissen evolueerde van ontoereikend naar matig. De globale ecologische kwaliteit blijft echter slecht omwille van de slechte beoordeling voor de marcofyten.

Voor de Blankenbergse Vaart-Noordede wordt een tijdelijke achteruitgang vastgesteld voor fytoplankton. Voor het visbestand is wel een positieve evolutie merkbaar.

Op de Kerkebeek blijven de macro-invertebraten goed scoren en ook de macrofyten evolueerden van een slechte naar matige toestand. Verder stroomafwaarts geldt ook een opmerkelijke verbetering voor het Zuidervaartje. De score voor macro-invertenraten evolueerde van matig naar goed en voor de macrofyten van ontoereikend naar goed.

Positief is ook de verbetering van het Afleidingskanaal van de Leie. Er werden meer macrofyten aangetroffen (van slecht naar matig) en ook het visbestand verbeterde (van ontoereikend naar matig).

Een achteruitgang is vooral merkbaar in het visbestand. Het Leopoldkanaal evolueerde van een goede naar matigetoestand. Ondanks de positieve evolutie voor macro-invertebraten en macrofyten verslechtert het visbestand in het Zuidervaartje en de Kerkebeek van matig naar ontoereikend.

Bekken van de Brugse Polders evolutie ecologische toestand

 

leeswijzer tabel

oppervlaktewaterlichamen met significante achteruitgang


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.