Chemische toestand
De beoordeling van de chemische toestand gebeurt aan de hand van de prioritaire en prioritair gevaarlijke stoffen volgens de richtlijn Prioritaire Stoffen (zware metalen, benzenen, PAK’s, pesticiden, specifieke polluenten). De beoordeling gebeurt volgens 2 kwaliteitsklassen (goed of niet goed). Hoewel de 'andere specifieke verontreinigende stoffen', waarvoor geen Europese norm bestaat, juridisch onder de ‘ecologische toestand’ vallen, wordt de toestand van deze stoffen eveneens beoordeeld als goed of niet goed.
Verschillende prioritaire en andere specifieke verontreinigde stoffen wordt slechtst sporadisch bemonsterd. Voor deze stoffen is het weinig zinvol om uitspraken te doen op niveau van het bekken en verwijzen we naar het stroomgebiedniveau.
Voor meer informatie over de beoordeling van de chemische toestand, zie stroomgebiedniveau.
Prioritaire stoffen
Enkel de zware metalen worden op bijna alle Vlaamse en lokale waterlichamen 1ste orde gemeten. Binnen het bekken van de Brugse Polders worden er zeer weinig overschrijdingen vastgesteld, enkel voor nikkel (opgelost) en kwik in biota, een zogenaamde alomtegenwoordige stof. Kwik kent een overschrijding op de Noordede-Blankenbergse Vaart, het Leopoldkanaal, het Schipdonkkanaal en het Kanaal Gent-Oostende. Voor nikkel is er enkel een overschrijding op het Kanaal Gent-Oostende.
Binnen het bekken zijn er weinig overschrijdingen voor gewasbestrijdingsmiddelen. Dichloorvos, een biocide, scoort slecht in de Oostende havengeul en daarnaast wordt Tributhyltin, eveneens een biocide, in te hoge concentraties aangetroffen op het Schipdonkkanaal, het Leopoldkanaal en het Kanaal Gent-Oostende. Op de lokale waterlichamen worden geen pesticiden gemeten.
Verschillende alomtegenwoordige stoffen zoals benzo(a)pyreen (PAK), polybroomdifenylether, fluorantheen (PAK), heptachloor+epoxyde, perfluoroctaansulfonzuur, benzo(b)fluorantheen (PAK) en benzo(g,h,i)peryleen (PAK) scoren ook in het bekken van de Brugse Polders slecht met vooral overschrijdingen op de kanalen.
Andere specifieke verontreinigende stoffen
Naast de prioritaire stoffen zijn er ook nog andere specifieke verontreinigende stoffen, waarvoor geen Europese norm bestaat en die juridisch onder de ‘ecologische toestand’ vallen. Slechts enkele van deze stoffen worden bemonsterd.
In het bekken van de Brugse Polders zijn er vooral overschrijdingen van de norm voor zware metalen en daarnaast voor enkele pesticiden. Ook hierbij valt op te merken dat pesticiden vooral bepaald worden in de Vlaamse waterlichamen.
- Arseen (opgelost) en kobalt (opgelost) overschrijden respectievelijk de norm in 40% en 45% van de onderzochte waterlichamen
- Vanadium (opgelost) wordt in 20% van de waterlichamen overschreden (enkele polderwaterlopen + de Brugse Reien).
- Uranium (opgelost) en boor (opgelost) komen in ongeveer 30% van de onderzochte waterlichamen voor, vooral in de havengeulen en op de Spuikom in Oostende.
- Voor zink wordt enkel een overschrijding aangetroffen op de Ede en voor thallium enkel op het Schipdonkkanaal.
- Diflufenican, een herbicide, scoort slecht op de Kerkebeek en het Zuidervaartje.
- Parathion-ethyl, een zeer krachtig insecticide, kent een overschrijding van de norm op het Leopoldkanaal.
- Nitriet wordt in te hoge concentraties aangetroffen op de Poversbeek en de Hoge Watering.
Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.