Watergebonden natuur-ecologie
Het bekken van de Brugse Polders is in vergelijking met de meer oostelijke bekkens van Vlaanderen eerder arm aan natuurgebieden en Speciale Beschermingszones. Toch herbergen de kustpolders heel wat waardevolle plantensoorten en weidevogels (o.a. in de Uitkerkse Polders, Meetkerkse Moeren, Dudzeelse Polders). De nabijheid van de zee drukt een zilte stempel op de vegetatie.
De grondwaterstanden spelen er een belangrijke rol doordat ze beperkt beïnvloed worden door de gehanteerde peilen in de polderwaterlopen (vb. drainages of intensieve ontwatering zorgen voor verdroging).
Daarnaast zijn er in de zandstreek nog belangrijke waterrijke weidecomplexen (o.a. de Assebroekse meersen, de Gemene en de Loweiden), dotterbloemgraslanden (vallei van de Bergbeek) en waardevolle beekvalleien (o.a. de Rivierbeek, de Waardammebeek, de Hertsbergebeek) aanwezig.
Beschermde natuurgebieden
Beschermde natuurgebieden zijn gebieden die worden beschermd omwille van hun natuurlijke waarde, zoals de biodiversiteit en het voorkomen van bijzondere plant- en diersoorten. De natuurreservaten, het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) en het Integraal Verwevings- en Ondersteunend Netwerk (IVON) en de Speciale Beschermingszones (SBZ) geven aan waar natuurbehoud het meest prioritair is.
Binnen de water gerelateerde Europese en internationaal beschermde gebieden, zoals de Habitat- en Vogelrichtlijngebieden en de Ramsargebieden, kunnen de waterlopen specifieke (strengere) milieudoelstellingen hebben.
Een aantal belangrijke watergebonden habitat- en vogelrichtlijngebieden zijn o.m. het Zwin, het poldercomplex en de valleigebieden van de Rivierbeek en Hertsbergebeek.
beschermde gebieden watergebonden natuur