fysico-chemie
Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter in het Leiebekken. Slechts 57% van de Vlaamse waterlichamen en amper 16% van de lokale waterlichamen scoort niet slecht voor fosfor. Opgeloste zuurstof en geleidbaarheid scoren iets minder slecht, met telkens ruim de helft van alle waterlichamen (Vlaams en lokaal 1ste orde samen) die niet slecht scoren.
Vlaamse waterlichamen
Omwille van het 'one out all out'-principe scoort de helft van de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen ontoereikend voor de fysico-chemie en de andere helft scoort slecht. Voor parameter stikstof is er geen enkel Vlaams waterlichaam meer die slecht scoort, waarbij de meerderheid de matige beoordeling haalt.
De grootste knelpuntparameters zijn geleidbaarheid en fosfor, en in mindere mate opgeloste zuurstof. Enkel De Gavers heeft goede beoordelingen voor geleidbaarheid en fosfor. Het kanaal Kortrijk-Bossuit scoort goed voor geleidbaarheid en de Oude Mandel scoort goed voor stikstof. De Devebeek en Heulebeek scoren zowel voor opgeloste zuurstof, fosfor en geleidbaarheid slecht.
Lokale waterlichamen
De lokale oppervlaktewaterlichamen zijn slechter dan de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen. Hier scoren alle 25 waterlopen slecht. Bij de 1ste orde waterlichamen scoort geleidbaarheid iets slechter dan de Vlaamse waterlichamen. Opgeloste zuurstof,stikstof en vooral fosfor hebben een veel slechtere beoordeling. Stikstof scoort goed op de Duivebeek, Speibeek en Gaverbeek.
Fosfor is in het Leiebekken het grootste knelpunt met 21 van de 25 waterlichamen die slecht scoren. Enkel de Keibeek scoort matig, en de Zaubeek, Duivebeek en Kattebeek scoren ontoereikend. In het zuidoostelijk deel van het Leiebekken scoort fosfor beter.
Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.