Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Waterbodemkwaliteit

Onder andere de waterbodems van de Toeristische Leie, het afwaartse traject van de Leie, de Heulebeek en de Gaverbeek richting Waregem zijn verontreinigd. Geen enkele bemeten waterbodem in het Leiebekken is sterk verontreinigd.

Leiebekken kaart hydromorfologische waterbodemkwaliteitNaast puntlozingen en diffuse verontreiniging, is er ook in de waterloop zelf een belangrijke interactie tussen de waterkolom en de waterbodem. In het geval van een propere waterbodem, kan deze dienst doen als een opslag van vervuilende deeltjes. Bij een verontreinigde waterbodem, kan deze vaak een bron van verontreiniging in de waterkolom zijn.

De beoordeling van de waterbodemkwaliteit gebeurt aan de hand van de triadekwaliteitsbeoordeling (TKB). De triadekwaliteitsbeoordeling bestaat uit drie deelbeoordelingen voor chemie, biologie en ecotoxicologie.

Voor elk Vlaams waterlichaam wordt de laatst gekende beoordeling weergegeven op kaart en in de grafiek. Daaruit blijkt dat onder andere de waterbodems van de Toeristische Leie, het afwaartse traject van de Leie, de Heulebeek en de Gaverbeek richting Waregem zijn verontreinigd. Geen enkele bemeten waterbodem is sterk verontreinigd. De waterbodems op het opwaartse traject en middenstuk van de Leie, de Mandel en de Gaverbeek richting Deerlijk zijn licht verontreinigd. Gelet op de lage bemonsteringsaantallen is het moeilijk om vergelijkingen te maken met andere bekkens en met de vorige planperiode.

 

De triadekwaliteitsbeoordeling (TKB) is een beleidsindicator met een eerder globale signaalfunctie. Om te achterhalen waar het probleem zich precies situeert, is het interessant de gemeten waarden te vergelijken met de milieukwaliteitsnormen. De grootste verontreinigingen in het Leiebekken zijn afkomstig van een aantal steeds terugkerende parameters in de waterbodem. Elke verontreinigde waterbodem kent een belasting met koolwaterstoffen en PCB's. Verder zien we in de Leie ook een sterke verontreiniging van de waterbodem met PCB’s. Er zijn verspreid verontreinigingen van kwik, lood, zink en koper.

 

Voor meer informatie over de milieukwaliteitsnormen en de beoordelingsmethode van de waterbodemkwaliteit, zie stroomgebiedniveau.

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.