Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte beoordeling

In het Dijle-Zennebekken behalen de Laan, de Voer, de Vunt, de Dijle opwaarts Leuven en de Zuunbeek de matige toestand. De

Vlaamse waterlichamen

Dijle-Zennebekken kaart beoordeling ecologieIn het Dijle-Zennebekken behalen de Laan, de Voer, de Vunt, de Dijle opwaarts Leuven en de Zuunbeek de matige toestand. De Voer behaalt zelfs een goede score voor alle biologische parameters. Ook voor de Laan is deze niet veraf. De Laan scoort al goed voor fytobenthos. De andere parameters scoren matig, maar de waarden liggen wel zeer dicht bij de grens met goed. Ook voor de IJse is de biologie al vrij goed. Macrofyten halen hier al de goede scoren, en voor macroinvertebraten en vis is de beoordeling momenteel matig, maar ligt deze wel heel dicht bij de grens met goed. Enkel fytobenthos is nog ontoereikend (maar was in eerdere meetcycli wel matig). De Weesbeek heeft ook al een vrij goede biologie, met goede score voor macrofyten en macroinvertebraten. Hier blijft de score voor vis achter, waarschijnlijk door de verschillende vismigratieknelpunten. Hetzelfde geldt voor de Vrouwvliet. Ook deze waterloop scoort goed voor macrofyten en macroinvertebraten, en bijna goed voor fytobenthos.

Lokale waterlichamen

De lokale oppervlaktewaterlichamen met de beste biologische waterkwaliteit zijn de Weesbeek, de Barebeek en de Groebengracht. Deze scoren allen matig. De Barebeek heeft wel een heel goede score voor macro-invertebraten. Er zijn nog 8 lokale waterlichamen die slecht scoren. Opvallend is dat dit onder andere de zijlopen van de Vrouwvliet zijn, die zelf vrij goed scoort (Bruinbeek, Reehagenbeek, Vrouwvliet L1). De score voor vissen is veelal slecht. De combinatie van een minder goede waterkwaliteit met de aanwezigheid van vismigratieknelpunten waardoor vissen niet stroomopwaarts geraken ligt hier aan de basis. Er moet ook wel de kanttekening gemaakt worden dat voor vele lokale waterlichamen slechts beperkte gegevens voorhanden zijn (meestal enkel vis en macro-invertebraten). 

  

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.